Espanya s’ha convertit en el quart país del món en tenir més alarmes. Així ho ha confirmat el director financer del principal operador en el mercat, Securitas Direct. Darrere dels Estats Units, el Japó i la Xina, els espanyols són els que més necessitat senten per instal·lar sistemes de detecció de lladres als seus domicilis. L’empresa, però, reconeix que el seu producte està sent un èxit però que “encara queda molta demanda potencial per cobrir” a Espanya.
Més enllà de les dades sobre criminalitat, que sense cap dubte estan creixent en grans ciutats com Madrid o Barcelona, la sensació subjectiva del ciutadà és la d’un creixent desemparament davant el crim. Barcelona, centre mediàtic a escala internacional pels nombrosos successos de les últimes setmanes, ha crescut en un 30% els robatoris. Això vol dir que cada hora a la ciutat comtal es cometen 20 delictes, sent la meitat dels furts.
El debat de la seguretat a la capital catalana s’ha agreujat aquest estiu. Entre juliol i agost, s’han comès de 7 dels 12 homicidis. A això, s’ha sumat la successió d’apunyalaments en baralles i robatoris. El responsable de Seguretat de l’Ajuntament, Albert Batlle, s’ha referit a una “crisi de seguretat”. L’alcaldessa, Ada Colau, el va matisar al cap de dos dies per definir Barcelona com una “ciutat segura amb alguns problemes de seguretat”.
Aquesta visió sobre la ciutat contrasta amb els mitjans de comunicació internacionals, que denuncien la quantitat de delictes en aquest estiu. La BBC, en la seva crítica a la gestió d’Ada Colau, subratlla el robatori violent a l’ambaixador afganès a Espanya, Humayoon Rasaw, que va ser llançat a terra prop d’una cèntrica estació de metro per un grup de joves que li van sostreure el rellotge.
L’ambaixada dels Estats Units, la nacionalitat és la majoritària pel que fa a turistes que visiten la ciutat, ha decidit llançar un avís als seus compatriotes per extremar la precaució. L’ambaixada també recomana als seus ciutadans estar atents a les seves pertinences, i posar especial atenció en llocs altament freqüentats per turistes. A més, aconsella no fer ostentació de “signes de riquesa com joies o rellotges cars”, i recomana no oposar resistència física en un intent de robatori.