Espanya lidera les previsions de benestar econòmic de la Unió Europea

Les previsions de Brussel·les sobre el PIB i la inflació per enguany i el 2020, permeten confirmar la bona situació espanyola. Uns resultats que vindrien a dir que la política va per una banda, no gens bona, perquè es el segon problema per als ciutadans segons l’última enquesta del CIS,  i l’economia, va per cap a una altra, amb perspectives despenjades, almenys segons les xifres de la Comissió Europea, sobretot comparades amb els altres països.

Un indicador senzill i útil del benestar econòmic  és el que resulta de detreure la inflació  del creixement del PIB. És, dins les grans limitacions que ofereix aquella mesura per percebre el benestar real dels ciutadans, una forma d’expressar-la amb més realisme.

 

PIB menys inflació                                       2019                                                  2020
Alemanya-0,9O,1
Irlanda2,92,1
Grècia1,31,4
Espanya1,40,6
França00
Itàlia-0,7-0,3
Àustria -0,2-0,2
Portugal0,80,2
Zona Euro-0,10,1
UE-28-0,4-0,4

 Font Comissió Europea. Elaboració pròpia

Per enguany, Espanya es el país amb les millors perspectives després de la imbatible Irlanda, i molt lluny dels valors negatius, tant de la Zona Euro com de la UE. Per al 2020 les perspectives es deterioren sensiblement però així i tot assoleix la tercera posició, al ser superada per Grècia que arrenca de molt avall, i podríem dir que juga en una altra divisió.

Les perspectives per al conjunt de la Unió no milloren l’any vinent, i ho fan lleugerament per a la zona Euro. A remarcar la perspectiva austríaca, que pot tombar l’actual govern socialdemòcrata, la mala situació italiana, que tendirà a millorar, però sense sortir de la zona de pèrdues, fet que tard o d’hora ha de passar factura política, i la clara millora alemanya.

La manca de govern a Espanya no ha passat factura econòmica, però a partir de l’any vinent la cosa pot canviar. La verificació de Sánchez, per a  ser un sòlid governant començarà el 2020, que serà per moltes raons la dècada de les grans incerteses.  I per cert, l’economia ja ha descartat la independència de Catalunya. A dins i a fora d’Espanya.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.