Semestralment Deloitte elabora el Baròmetre d’Empreses per Negocios del suplement econòmic d’El País. El seu univers són 260 corporacions que en conjunt facturen més d’1 bilió d’euros i ocupen més d’1 milió de persones. El seu efecte, per tant, no recull la multitud de mitjanes i petites empreses, però sí que és un bon indicador del què pensen sobre les polítiques a seguir per part de la gran empresa.
Els factors que obtenen una clara preferència perquè enregistren respostes iguals o superiors al 75% favorables a incrementar l’acció de govern en aquests àmbits són, en primer terme, la investigació i desenvolupament (89%), la natalitat (83%), foment de les exportacions (82%) i foment de la competència (75%). Crida l’atenció el destacat lloc que ocupa la preferència per la natalitat que no forma part en realitat de l’agenda dels principals partits polítics. Hi hauria en aquest punt una crida d’atenció de les grans companyies que sí que veuen amb preocupació una evidència que els polítics no recullen: la manca de naixements apunta un greu problema per a l’economia.
Un segon bloc que recull aquelles posicions favorables a augmentar les actuals polítiques per sobre del 50%, situen en primer terme l’educació (68%), liberalització del mercat laboral (60%), infraestructures (55%) i sanitat i salut (50%). És remarcable que la dimensió educativa, un altre forat negre de les polítiques públiques espanyoles, estigui situada per sobre de dues reclamacions clàssiques de l’empresariat, com són la flexibilitat laboral i les infraestructures. Aquí també podríem identificar, com abans amb la natalitat, un toc d’alerta sobre l’ensenyament a Espanya.
Del conjunt de les diverses opcions que ofereix l’enquesta, només n’hi ha dues en les quals els empresaris opten per respondre que el govern ha de disminuir la pressió en relació a la situació actual. El més destacat és l’IRPF que recull un 54% d’opinions en aquest sentit, i la despesa pública amb un 47%. Finalment, guanya el criteri de mantenir les actuals característiques pel que fa a l’edat de jubilació (68%), pensions (70%), cotitzacions socials (64%), mentre que en l’IAE es reparteixen per igual els criteris de no tocar-lo i els de reduir-lo.