A les proves olímpiques el més important són les medalles, les d’or sobretot, però també les que s’atorguen al segon i tercer, plata i bronzo. Més enllà d’aquests tres, el rècord de les classificacions es difumina, malgrat que com és evident entre quart i últim lloc hi pot haver una gran diferència.
Ens acostumem a pensar Catalunya en termes de ser els primers, i és cert en determinats aspectes, el pes econòmic sobre el conjunt de l’economia espanyola, exportacions, turisme. Epígrafs molt importants però que ni molt menys són extrapolables al conjunt d’allò que ens succeeix en altres àmbits de l’economia, la demografia i el benestar social, en els quals les nostres posicions cada vegada se situen més fora de podi.
És el cas de la retribució salarial. Segons la radiografia referida a l’any 2017 que fa l’Institut Nacional d’Estadística cada any, Catalunya se situa en 4a. posició pel que fa a retribució salarial, per darrera de Madrid, el País Basc i Navarra, i molt a prop de la mitjana espanyola de la qual només la separen 1.300 euros l’any, 100 euros al mes grosso modo, comptant les diverses pagues.
Un segon fet és que en els increments enregistrats en relació a l’any anterior, ocupem la 9a. posició amb un 0,5 positiu. És clar que a Madrid i al País Basc ha estat negatiu. No és el cas de Navarra que, malgrat estar per davant de Catalunya, ha vist incrementar les retribucions amb un valor important, el 2,4%. Potser més cridanera encara resulta la diferència de retribucions entre homes i dones, si bé no cal plantejar-ho en temes de discriminació quan s’analitzen magnituds com la del salari mig donat que les diferències en l’estructura productiva, la dedicació a temps complet o parcial i altres variables no queden ben reflectides en aquell amidament. No deixa de cridar l’atenció que Catalunya, la comunitat on segurament el feminisme té més preponderància política, ocupi el lloc 11è en la classificació entre les CCAA, on el que el primer presentaria la menor diferència i l’últim la major, com es pot veure a la taula següent.