Durant la vigília de Sant Joan es normalitzarà tota mena de circulació i també s’haurà produït l’aixecament de barreres a l’accés de visitants estrangers. Serà una data clau per verificar el grau de control real que es té sobre la pandèmia.
Entre aquell dia i els 14 següents, i evidentment més enllà, es podrà observar si es produeixen rebrots significatius, com està succeint a Alemanya i a la Xina, o importats com li ha passat a Nova Zelanda, que s’havia alliberat per complet de la Covid-19.
En aquest sentit hi ha tres vectors particularment perillosos. Un, òbviament, és l’arribada d’estrangers a uns grans aeroports (com el de Barcelona, Madrid, Las Palmas, Màlaga, Alacant) que no disposen, especialment els dos primers, del personal necessari per a un control sanitari adient.
El segon vector fa referència precisament a les dates, el 23 és la revetlla de Sant Joan que és una celebració important no només a Catalunya sinó també a altres autonomies com el País València i les Balears. El fet de coincidir aquesta celebració amb l’inici de la normalització pot generar la pèrdua de l’autocontrol per part de molta gent, bàsicament negligir en l’ús de mascaretes i la distància física.
El tercer vector, que connecta amb les celebracions, però que va més enllà, són els joves. Els menors de 35 anys són els responsables del 50% dels brots de la Covid-19. Tres factors expliquen aquest fet: molts d’ells són portadors asimptomàtics o amb símptomes poc rellevants, la seva major tendència a no mantenir les condicions de seguretat personal (mascareta, distància,…) i la seva afició a participar en esdeveniments, festes, concerts, que concentren molta gent amb gran proximitat. Aquests fets lligats a que la quasi totalitat d’aquests joves viuen amb els seus pares també poden convertir les llars en un focus de contagi.
Més informacions sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS