Tesi 1: La immigració a Catalunya, i a Espanya en general, s’aborda principalment des d’una perspectiva positiva, destacant-ne la contribució a la Seguretat Social i a l’augment del PIB, però es presta poca atenció al seu impacte en la productivitat, un factor crític per al desenvolupament econòmic, sobre l’habitatge a les grans ciutats, l’impacte no corregit sobre la cultura i la llengua catalana, i determinats problemes entre els més joves causats per una integració deficient.
Tesi 2: Catalunya presenta una elevada proporció de persones nascudes a l’estranger, que tendeixen a concretar-se a les grans ciutats. Segons dades de l’INE, Barcelona té una proporció alta de població nascuda a l’estranger, que s’acosta 30% de la seva població. Això la situa com una de les ciutats europees amb més dependència de la immigració, però no s’estan implementant polítiques municipals o catalanes que abordin aquesta realitat creixent.
Tesi 3: A Catalunya s’ha produït una via de regularització d’immigrants a través de la inscripció de parelles de fet davant de notari, cosa que ha portat a un augment significatiu en el nombre d’inscripcions. Això crea una situació irregular que genera un mercat de serveis relacionats amb la regularització de parelles de fet.
Tesi 4: La població immigrant tendeix a tenir un capital humà menor en comparació amb la població autòctona, i el seu capital social també és limitat a causa de la sortida dels seus països d’origen. Això en dificulta la inserció en treballs qualificats i afecta negativament la productivitat.
Tesi 5: Els fills de parelles de primera generació d’immigrants poden tenir condicions lleugerament millors que els seus pares, però tot i així, la seva situació és inferior a la de la població autòctona en termes de capital humà i social, cosa que els col·loca en desavantatge en un entorn competitiu, tot això en un marc de l’escola pública i l’assistència social feble i amb resultats dolents.
Tesi 6: La població a Barcelona, Catalunya en general, està envellint, cosa que agreuja el problema demogràfic. La taxa de natalitat és molt baixa, i el nombre de naixements fora del matrimoni està en augment, cosa que pot afectar negativament la formació del capital humà i social de les generacions més joves. De fet a grans ciutats com Barcelona amb creixement vegetatiu positiu malgrat la molt baixa natalitat; poc més d’un fill per dona en edat fèrtil, es produeix un procés de substitució de població, accentuat pel fet que els immigrants estan disposats a sacrificar una major part dels ingressos per pagar l’habitatge en una gran ciutat que la població autòctona.
Tesi 7: La productivitat és un problema crític en l’economia catalana i espanyola, i s’atribueix a diversos factors, incloent-hi l’assignació ineficient de treball i capital a sectors de baixa productivitat. La immigració facilita la inversió en aquests sectors sense millorar-ne la productivitat ni els salaris.
Tesi 8: La productivitat total dels factors a Espanya ha disminuït des de la dècada de 1990, cosa que la col·loca en una posició desavantatjosa en comparació amb altres països europeus. Són factors que hi influeixen, la inversió insuficient en R+D, el capital humà i el capital públic, així com la segregació en el sistema educatiu.
Tesi 9: El treball d’immigrants tendeix a concentrar-se en sectors de baixa productivitat, com ara el turisme, l’hostaleria i els serveis personals. Això contribueix a la manca de millora en la productivitat en aquests sectors.
Tesi 10: Les dades demostren que els immigrants tenen una productivitat inferior en comparació dels nadius en termes d’euros per treballador i hores treballades al mes. La diferència en la productivitat varia segons el sector, i és més pronunciada en sectors com l’hostaleria. Però si aconsegueixen ocupació en un sector de més productivitat, els seus resultats també són diferents.
Tesi 11: La subocupació de treballadors immigrants amb títols universitaris en ocupacions d’educació inferior és un problema, i la manca de polítiques per abordar aquesta desviació afecta tant la població immigrant com l’autòctona.
Tesi 12: L’habitatge és un factor important a l’atracció de població autòctona a les grans ciutats com Barcelona. Se suggereix que les pobres polítiques de vivenda a Madrid i Barcelona poden limitar la capacitat de la població autòctona per mudar-se a aquestes ciutats.
Tesi 13: La manca de polítiques dintegració lingüística fomenta que de forma espontània la immigració empenyi fora del seu ús social al català. Primar argument: “Si parla en espanyol ho entenem tots”. Segon argument que condueix a la minoració “parlem en espanyol per cortesia atès que no ho entenen”.
En resum, encara que la immigració pot contribuir al creixement econòmic, també planteja desafiaments en termes de productivitat, no substitueix plenament la natalitat i té altres impactes potencialment negatius que cal considerar.