La xarxa CaixaForum va presentar la programació cultural per a la temporada 2020-2021

La directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, Elisa Durán, i el director de l’Àrea de Cultura i Divulgació Científica de la Fundació ”la Caixa”, Ignasi Miró, van presentar ahir, 8 de setembre, la programació de la institució per a la temporada 2020-2021. En l’acte també hi van participat el director de l’Àrea d’Acció Comercial i Educativa de la Fundació “la Caixa”, Xavier Bertolín, i el director corporatiu de Territori i Centres de la Fundació “la Caixa”, Rafael Chueca.

Per primera vegada, la Fundació ”la Caixa” va voler mostrar en un únic acte tota la programació cultural per als dotze mesos vinents. Es van donar a conèixer tant les 25 exposicions que es podran veure a la xarxa més important de centres culturals privats d’Espanya, com els nous projectes itinerants que l’entitat durà per tota la geografia espanyola i portuguesa.

La xarxa CaixaForum constitueix un model únic de divulgació del coneixement, la cultura i la ciència com a motor de millora i progrés de la societat. Una aposta decidida de la Fundació ”la Caixa” que, en un moment d’incertesa com l’actual, esdevé més necessària que mai.

CaixaForum tornarà a ser un agent actiu i activador de la vida cultural de les nostres ciutats en aquesta etapa de recuperació de la normalitat.

Després de l’esclat de la pandèmia del coronavirus, la Fundació ”la Caixa” ha treballat intensament en els últims mesos per reprogramar la temporada vinent d’exposicions i adaptar-la al nou context, incorporant-hi nous continguts relacionats amb el moment actual. Cal destacar la complicitat de l’extensa xarxa de col·laboradors que té per tirar endavant aquesta programació en unes circumstàncies que no sempre han estat fàcils.

Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, va resumir així la nova programació: «Des de fa anys parlem d’un model CaixaForum participatiu, obert i transversal. Uns valors que adquireixen un relleu especial en aquesta nova temporada, que navegarà entre la continuïtat i la innovació. Continuïtat perquè, malgrat els canvis que ha comportat la pandèmia, hem adaptat les exposicions i les activitats al nou context, juntament amb els nostres socis nacionals i internacionals; i innovació perquè el nou entorn ens obliga a inventar noves formes d’aproximació a la cultura».

 És un programa multidisciplinari i rigorós, sempre amb una mirada global, que des de perspectives molt diverses recull els temes que històricament ha anat tractant l’entitat: art modern i contemporani, arqueologia, cinema i fotografia, arquitectura i disseny, i ciència i natura.

Sis àmbits temàtics travessen tota la programació

Una novetat important és que la programació de la Fundació ”la Caixa” redobla els esforços per integrar cultura i divulgació científica, dos mons que se solen tractar per separat, tot i que, en la vida, es connecten, es complementen i conviuen. La ciència i la tecnologia són a tot arreu, i el seu coneixement afecta la nostra vida quotidiana.

Les 34 exposicions que componen la programació s’agrupen en sis àmbits temàtics: noves tecnologies i nous formats; natura i ciència; la cultura del cinema; una Col·lecció d’Art Contemporani de referència; grans acords amb grans institucions, i reflexions sobre el passat i el present.

CaixaForum Barcelona presentarà aquesta temporada set projectes expositius, als quals se’ls suma un vuitè fora del centre.

El proper 15 de setembre es presentarà Symphony a CosmoCaixa, després de quatre anys de treball de la Fundació “la Caixa” amb Gustavo Dudamel. Aquesta experiència emocional gràcies a la tecnologia de realitat virtual recorrerà la geografia espanyola i portuguesa en els propers anys.

Gravació de l’experiència Symphony amb la Mahler Chamber Orchestra sota la direcció de Gustavo Dudamel.

 I és que la Fundació ”la Caixa” aquesta temporada fa una aposta decidida per projectes que proposen als visitants experiències immersives: participar per conèixer. Per primera vegada a Barcelona, es podrà veure la feina del col·lectiu artístic internacional teamLab, nascut el 2001 a Tòquio com a laboratori de creació col·laborativa i experimentació. teamLab. Art, tecnologia, natura explorarà els vincles entre art, tecnologia, disseny i natura. Es presentaran dues grans instal·lacions immersives, Born from the Darkness a Loving, and Beautiful World i Graffiti Nature: Lost, Immersed and Reborn, peces interactives que s’activen i actualitzen constantment gràcies a la implicació dels visitants, i que té com a grans protagonistes la natura i la relació que hi mantenim.

 El cinema ocupa un lloc important en les programacions de la Fundació ”la Caixa”, entès com una de les manifestacions artístiques fonamentals en la formació de la sensibilitat contemporània. Juntament amb la Cinémathèque Française, soci en coproduccions amb la Fundació ”la Caixa” i després de passar per Madrid, arribarà Vampirs. L’evolució del mite. La mostra proposa un recorregut transversal per la història d’aquesta figura, popularitzada pel cinema i més viva que mai en la cultura popular, amb més de 360 obres entre fotografies, dibuixos, vestuari de pel·lícules, manuscrits, llibres, còmics, cartells, pintures, gravats, documents i objectes diversos.

Amb 35 anys d’història, la Col·lecció ”la Caixa” d’Art Contemporani constitueix un dels signes d’identitat de la Fundació ”la Caixa” i un dels fons privats més complets de tot Europa. En els últims anys, a més de l’organització d’exposicions per mostrar els seus fons i el préstec constant d’obres per tot el planeta, s’han impulsat dues convocatòries d’ajuts dirigits a artistes i comissaris. Amb aquestes convocatòries, l’entitat es converteix en motor de la creació jove i contemporània.

Aquest suport cristal·litzarà en tres projectes a CaixaForum Barcelona. A On som. On podríem ser (ja en exhibició), s’hi sumarà al novembre So lazy. Elogi del malbaratament, a càrrec dels joves comissaris Beatriz Escudero i Francesco Giaveri. La mostra proposa una crítica a la hiperactivitat contemporània i introdueix l’esperança d’una redistribució de recursos i temps capaç de repensar el que és comú.

El maig del 2021 arribarà la nova mostra YWY. Visions, a càrrec de l’artista lisboeta Pedro Neves Marques, amb la col·laboració de l’actriu i activista Zahy Guajajara. El projecte va guanyar un dels ajuts a la creació de la Fundació ”la Caixa” per a la producció de l’obra, que es podrà veure per primera vegada a CaixaForum Barcelona, en col·laboració amb el Centro de Arte Dos de Mayo de la Comunitat de Madrid.

La Fundació ”la Caixa” ha traçat aliances a llarg termini amb alguns dels museus i les col·leccions més importants del món, com el British Museum, el Centre Pompidou o el Museu del Prado. Aquests grans acords amb institucions culturals permetran presentar aquesta temporada noves exposicions de referència, com Art i mite. El novembre del 2020 arribarà a CaixaForum Barcelona una de les exposicions que era previst d’inaugurar la primavera passada, però que es va haver de posposar. Organitzada pel Museu del Prado amb la col·laboració de la Fundació ”la Caixa”, la mostra aprofundirà en la mitologia clàssica i la seva representació al llarg de la història de l’art a partir d’una curosa selecció d’obres de les col·leccions del Museu Nacional del Prado que inclou pintures de Rubens, Ribera i Zurbarán, entre molts d’altres.

CaixaForum Barcelona acollirà també El somni americà. Del pop a l’actualitat, una nova exposició juntament amb el British Museum que, posteriorment, viatjarà a Barcelona i Saragossa. Es tracta d’una aproximació a l’art gràfic dels Estats Units a través de figures clau com Lichtenstein, Warhol, Johns, De Kooning o Rauschenberg, des dels anys seixanta fins a l’actualitat.

Un altre nou projecte és L’univers de Jean Prouvé. Arquitectura / Indústria / Mobiliari, una nova col·laboració amb el Centre Pompidou que s’endinsa en l’univers d’aquest dissenyador i constructor clau en la modernitat de l’arquitectura. Així, explora els seus inicis com a ferrer, els seus primers treballs amb arquitectes moderns i els seus edificis prefabricats, amb els quals tenia l’ambició de crear productes per al màxim nombre possible de persones.

Més enllà de les exposicions i més enllà del centre cultural

L’experiència CaixaForum anirà més enllà de les exposicions, amb una oferta àmplia o variada que inclourà —sempre que la situació d’emergència sanitària ho permeti— música, arts visuals i escèniques, humanitats, ciència, tecnologia i medi ambient, com també les seves interseccions.

Les propostes convertiran els centres de la Fundació ”la Caixa” en espais de trobada i intercanvi, en què la divulgació i l’experimentació amb les arts i el coneixement científic i humanístic afavoreixen el pensament crític, l’aprenentatge, la interacció i la cohesió social.

Aquests són alguns dels conceptes i àmbits essencials que travessen la programació de les activitats per a la temporada vinent:
  • Experimentació. Per al públic escolar i familiar, es programaran entorns d’aprenentatge significatiu a través de la relació amb professionals de l’àmbit cultural i científic, en forma de tallers d’arts visuals, de ciències de la naturalesa, de teatre, de disseny, de tecnologia o de matemàtiques, entre d’altres.
  • Innovació i creativitat. S’ajudarà i es donarà a conèixer el talent creatiu nacional a través de diferents propostes que uneixen art, ciència i tecnologia en programes com ara Trobades amb creadors o Nits d’estiu.
  • Divulgació. S’organitzaran conferències, diàlegs i Live Talks sobre història i pensament, art i disseny, cinema i literatura, música, ciència bàsica, ciència i societat, medi ambient, alimentació i salut amb investigadors i pensadors de referència, tant nacionals com internacionals.
  • Noves mirades a les exposicions. Una sèrie de propostes complementen la visita a l’exposició, amb recorreguts temàtics, intervencions artístiques, espais d’experimentació, visites dinamitzades i visites familiars.
  • Cinema i literatura. Es consolida una programació estable de cinema amb cicles com Petits Cinèfils o Sala C, debats, tallers o el projecte Participa Méliès; i en l’àmbit literari, amb tallers i el cicle de conferències Universos Literaris.
  • Música. S’aborda la música de la forma més amplia possible, explicant-ne la història, acostant-la als més petits, fomentant projectes participatius i oferint una programació de concerts completa i variada, que va des de la clàssica fins a l’electrònica, passant pel jazz i les músiques del món.

A més, es consolidarà una de les iniciatives que la Fundació ”la Caixa” ha impulsat aquests mesos de confinament, l’Àgora Digital, que se seguirà enriquint amb nous continguts culturals audiovisuals, digitals i participatius. Des de fa anys, les programacions dels centres CaixaForum han inclòs continguts en xarxa i formes de participació en línia, i en el nou context es potenciarà aquesta línia de treball amb continguts amb vida pròpia més enllà del que passa de forma presencial al mateix centre.

En aquest sentit, per a aquesta nova temporada, la Fundació ”la Caixa” també posarà en marxa projectes de teleassistència en les exposicions i les activitats, com una nova forma d’arribar als col·lectius, en especial el dels infants, que tenen més dificultats per desplaçar-se als centres CaixaForum.

PROGRAMACIÓ

CaixaForumBarcelonaArt i mite. Els déus del Prado16/10/2020 – 14/03/2021
Vampirs. L’evolució del mite30/10/2020 – 31/01/2021
So lazy. Elogi del malbaratament27/11/2020 – 18/04/2021
El somni americà. Del pop a l’actualitat03/03/2021 – 13/06/2021
teamLab. Art, tecnologia, naturalesa21/04/2021 – 29/08/2021
YWY. Visions14/05/2021 – 26/09/2021
L’univers de Jean Prouvé. Arquitectura / Indústria / Mobiliari15/07/2021 – 31/10/2021
 
CaixaForum MadridEl somni americà. Del pop a l’actualitat09/10/2020 – 31/01/2021
Objectes de desig. Surrealisme i disseny. 1924-202013/11/2020 – 21/03/2021
L’univers de Jean Prouvé. Arquitectura / Indústria / Mobiliari05/03/2021 – 13/06/2021
La imatge humana29/04/2021 – 29/08/2021
Homo ludens. Videojocs per entendre el present16/07/2021 – 31/10/2021
CaixaForum PalmaCàmera i ciutat. La vida urbana en la fotografia i el cinema12/11/2020 – 07/03/2021
Non finito. L’art de l’ìnacabat08/04/2021 – 15/08/2021
CaixaForum SevillaTerra de somnis30/09/2020 – 24/01/2021
Pixar. Construint personatges26/11/2020 – 21/03/2021
Miralls, dins i fora de la realitat25/02/2021 – 06/06/2021
Objectes de desig. Surrealisme i disseny. 1924-202028/04/2021 – 22/08/2021
Vampirs. L’evolució del mite09/07/2021 – 31/10/2021
CaixaForum SaragossaL’esperit de Montmartre en temps de Toulouse-Lautrec27/11/2020 – 14/03/2021
Vampirs. L’evolució del mite26/02/2021 – 13/06/2021
Talking Brains. Programats per parlar22/04/2021 – 15/08/2021
El somni americà. Del pop a l’actualitat14/07/2021 – 14/11/2021
 
CaixaForum GironaPoètiques de l’emoció21/10/2020 – 14/03/2021
Pixar. Construint personatges15/04/2021 – 22/08/2021
 
CaixaForum TarragonaArt i mite. Els déus del Prado14/04/2021 – 26/07/2021
 
CaixaForum LleidaApollo 1110/02/2021 – 25/07/2021
  
Projectes itinerants (Espanya i Portugal)

Symphony, un viatge al cor de la música

De pol a pol

Sebastião Salgado. Gènesi

Altres mons. Viatge pel sistema solar amb Michael Benson

Leonardo da Vinci. Observa. Qüestiona. Experimenta

Comença l’espectacle. Georges Méliès i el cinema del 1900

Picasso. El viatge del Guernica

Terra de somnis

Herois ocults. Invents genials. Objectes quotidians

 

Creus que el Govern farà un bon ús dels 140.000 milions d'euros del Fons de Recuperació Europeu?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.