Segons un informe de la Fundació Everis, les Universitats Pompeu Fabra, la Politècnica de Catalunya i l’Autònoma de Barcelona estan dins de les principals universitats espanyoles més ben valorades per les empreses a l’hora de contractar. Aquests resultats es basen en les respostes que han donat 2.000 empreses de més de 10 treballadors, empreses que han contractat a 21.637 graduats sense experiència de les 72 universitats del país en els últims cinc anys.
La Pompeu Fabra destaca en ADE, dret i econòmiques
Una de les principals característiques en què es fixen les empreses per valorar d’on provenen els treballadors que han de contractar acabats de graduar són els àmbits de coneixement. La Universitat Pompeu Fabra, per exemple, és la que encapçala el llistat pel que fa a les carreres empresarials com Administració i Direcció d’Empresa (ADE), Dret i Econòmiques. Per totes aquestes carreres la facultat ha rebut 8,1 punts sobre 10. En aquest àmbit la segueixen la Universitat Pontifica de Comillas (7,93) i la d’Alacant (7,79).
De fet, segons l’estudi, els estudiants que surten d’ADE i de les enginyeries industrials són els que tenen més possibilitats de trobar feina després de graduats. Entre aquestes dues especialitats, sumen més del 60% de la contractació laboral durant el període estudiat.
La Politècnica de Catalunya és la primera en informàtica i les TIC
La Universitat Politècnica de Catalunya destaca per la Informàtica i les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), i és per aquestes especialitats que està puntuada amb un 7,88 sobre 10. La segueixen la Rey Juan Carlos de Madrid (7,6) i la d’Alcalà (7,35). Aquestes especialitats suposen el 17,7% de les contractacions dels graduats tot just acabar la carrera.
La UAB és especialista en ciències socials i humanitats
La Universitat Autònoma de Barcelona, per la seva banda, no és la primera en la seva especialitat, les Humanitats i les Ciències Socials, però si la segona, amb una puntuació de 8,43, i només la supera la Universitat de Sevilla (8,45), mentre que la segueix, de lluny, la Complutense de Madrid (7,3). Les carreres més humanitàries són les que es veuen menys recompensades després de la graduació, ja que les empreses prefereixen contractar a persones amb experiència en el mercat laboral. Per això només suposen ni el 5% dels contractes.
Altres universitats punteres són la Politècnica de València, la de Navarra i la Politècnica de Madrid, totes elles destacades per les Ciències i les Enginyaries; en Salut i Benestar les facultats de referència són la Universitat de Navarra, la Catòlica de Sant Antonio de Murcia i la de Cadis. Amb les carreres de salut només es contracten el 10% dels alumnes un cop acaben els seus estudis universitaris.
Altres preferències de les empreses a l’hora de contractar
Aquells que s’encarreguen de contractar el personal també mira altres aspectes a més a més de la universitat de procedència. El compromís ètic i l’honestedat són els punts més rellevants, com també ho és la capacitat d’aprenentatge i el treball en equip (més que no pas els coneixements tècnics). També es veu positivament que el futur treballador tingui competències per l’anàlisi i la resolució de problemes, habilitats interpersonals, i comunicació i adaptació al canvi.