El dol és una fase fonamental en la mort d’un ésser estimat. Tant és així que en la psicologia clínica s’estipula com una part fonamental del procés de superació en la pèrdua d’un ésser estimat. És en aquest sentit que trobem el dol perinatal.
Què passa quan uns pares perden un bebè no nascut? Com s’afronta aquest dol? Perquè, segons els experts, és tan important com qualsevol altra circumstància afrontar-ho amb el realisme que una pèrdua qualsevol obligaria.
No en va, ja el 2016 el govern austríac va aprovar una iniciativa de la llavors ministra de Família, Sophie Karmazin, perquè s’admetés la inclusió en el registre civil dels bebès molt prematurs que moren poc després de néixer.
La iniciativa es deia Sternenkinder (Nens de les estrelles) i buscava que aquelles famílies que perden el seu bebè per un part molt prematur o avortament involuntari poguessin deixar registre legal de l’existència dels seus fills i encarar millor el dol perinatal.
La iniciativa partia de la base que el dol era més efectiu si es posava nom al bebè perdut i si se li donava consistència legal a aquesta existència.
La mesura té efecte des del passat 1 de gener del 2017. Aquest canvi legal va ajudar a reforçar també la postura dels grups provida del país centreeuropeu, perquè visibilitzava que els fetus humans són persones. La ministra Karmazin va declarar que “es tracta d’una mesura que ajudarà els pares dels nens de les estrelles”.
Sant Cugat crea un memorial al dol perinatal
En aquest mateix sentit, la localitat barcelonina de Sant Cugat ha llançat una iniciativa. En el cementiri de la localitat s’hi pot trobar el memorial dedicat al dol perinatal.
“És un reconeixement perquè els nostres fills comptin com qualsevol altra persona i tinguem un lloc on poder recordar-los”, afirmava Guida Rubio, presidenta de l’associació Anhel. Una associació que es dedica a acompanyar a famílies en la pèrdua dels seus fills durant la gestació o poc després del part. Es tracta del primer memorial d’aquest tipus que hi ha a Catalunya, construït per l’empresa GIC de Nomber en col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Cugat.
L’Idescat, l’institut d’estadística de Catalunya, afirma que, de cada 1.000 naixements, es produeixen una mitjana de 4 morts prepart amb el corresponent dol perinatal per part de les famílies afectades.
Aquestes dades recullen les morts de bebès després de les 22 setmanes d’embaràs i fins a pocs dies després del naixement. “Per a totes les famílies que pateixen aquesta situació, és molt important que es visibilitzi el seu dol i que puguin gestionar les seves emocions”, comenta Marta Cabasa, cofundadora d’Anhel i psicòloga.
“A Catalunya hi ha una desena d’instal·lacions similars, però aquesta és la primera que les famílies poden personalitzar”, afirma Rubio assenyalant les estrelles que descansen al voltant del memorial.
“Nosaltres no teníem aquest espai quan va morir el meu fill als vuit mesos d’embaràs”, diu Cristina Búcar, una de les persones ateses per l’associació Anhel. Com la Cristina, moltes famílies tenen la necessitat de compartir la seva pèrdua, però es troben que la seva situació és un tabú. “En els grups d’ajuda mútua d’Anhel, a vegades vénen mares ja grans que no van poder plorar com volien la mort dels seus fills fa deu o vint anys”, diu la Cristina, que celebra que ara hi hagi en el cementiri un espai on poden recordar-los.