La victòria d’ERC dins del camp independentista s’està convertint en un camí de suor i llàgrimes donat les pedres considerables amb les quals va ensopegant en el seu intent de formar govern. Primer han estat els aldarulls, i ara la molt possible confirmació que la comissió d’afers jurídics del Parlament Europeu voti afirmativament a la pèrdua d’immunitat de Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí.
Aquesta comissió ho resoldrà avui dimarts 23 de febrer, malgrat que és possible que el resultat no es conegui fins a l’endemà, donat que hi ha membres que votaran telemàticament i això farà endarrerir el resultat final.
Un fet que complica la situació i que fa previsible que Puigdemont perdi la seva condició d’immune és que en la mateixa sessió es tractaran altres casos també de pèrdua d’immunitat, en concret la d’un popular, Nuno Melo, de Portugal, una socialista, Elena Yoncheva, de Bulgària, i un liberal Valter Flego, de Croàcia. Aquest fet dificulta l’abstenció en un cas i el vot negatiu en un altre. A més, l’informe dels juristes de la comissió recomana la suspensió de la immunitat, i aquesta és la pràctica habitual del Parlament.
Naturalment això també significa una patata calenta en mans del PSOE i del grup socialista europeu. Si per una d’aquelles votés en contra hauria d’explicar per què contradiu el que els mateixos tribunals espanyols han establert. No sembla que sigui factible aquest resultat. Per tant, Sánchez donarà llum verda al camí que facilita l’extradició de Puigdemont a Espanya i, per tant, situarà l’estratègia d’ERC a un nivell de tensió extraordinari.
Cal considerar que a hores d’ara aquest camí ha tingut moltes declaracions i cap resultat pràctic. La taula de diàleg fa un any que va quedar congelada, els indults no s’han produït, l’amnistia no és previsible i ara es produirà aquest fet que a més s’escenificarà a gran escala el 8 de març, quan el plenari del Parlament Europeu ratifiqui l’acord de la Comissió.
Naturalment, això no comporta l’extradició de Puigdemont, sinó que la qüestió tornarà a mans de la justícia belga, però amb la diferència que el Parlament Europeu haurà fet un pas que juga contra la persona de l’expresident.
En aquest context, la línia d’ERC té serioses dificultats de poder exercir un ascendent en relació amb els seus presumptes socis de JxCat i la CUP, sobretot els primers, que veuran com el seu líder s’acosta més a una possible extradició i empresonament a Espanya. Aquest fet complicaria més els indults, perquè a diferència dels que estan avui empresonats, Puigdemont, Comín i Punsatí serien a ulls de la justícia espanyola uns pròfugs contumaços.