TV3 aprofundeix la seva crítica contra la Generalitat

D’una manera gens habitual, TV3 ha emès amb pocs dies de diferència dos importants reportatges que deixen en mal lloc el govern de la Generalitat.

El primer va ser emès en el programa “Planta Baixa” que és un producte contractat per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i per tant no produït pels estudis de la televisió pública catalana.

En aquest programa es va informar detalladament que la Generalitat va incomplir el seu propi pla contra les pandèmies, que data del 2010. Va ser aprovat amb motiu de la crisi de la Grip A i tenia per objectiu donar una resposta preestablerta quan es produïen crisis d’aquesta naturalesa. D’acord amb el pla, el govern hauria d’haver començat a aplicar mesures a partir del moment que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyalés una alerta, cosa que va fer el 30 de gener, i també quan s’observessin casos en l’entorn geogràfic immediat de Catalunya i en el mateix país.

El 22 de febrer ja es donava la circumstància de la forta incidència a Itàlia, i el 26 de febrer  ja s’havien identificat casos aïllats a Catalunya.  D’acord amb aquesta situació, el pla hauria d’haver estat activat el 22 de febrer per la situació d’Itàlia, complint els seus criteris. Però no ho van fer fins al 3 de març. Aquesta diferència s’atribueix a que el 29 de febrer estava convocat per Puigdemont el gran acte a Perpinyà que no s’hauria pogut realitzar si s’hagués activat el PROFICAT, que aquest era el nom del pla, el dia 22 de febrer. Les primeres mesures que va adoptar la Generalitat no es van dur a terme fins al dia 11 de març i el 12 es va anunciar la suspensió de classes a les escoles i universitats, i el 13 el confinament d’Igualada.

Aquest fet posaria en relleu que el govern català va incomplir deliberadament la seva pròpia planificació per una raó política. És evident que si les mesures s’haguessin adoptat a partir del 22 de febrer, la contenció que hauria assolit Catalunya hauria estat extraordinària.

D’una manera gens habitual, TV3 ha emès amb pocs dies de diferència dos importants reportatges que deixen en mal lloc el govern de la Generalitat. Share on X

El segon gran impacte crític de TV3 ha estat el reportatge al programa “30 minuts” d’aquest passat diumenge, dedicat al que ha succeït a les residències de gent gran. El programa, d’una gran duresa pels fets que mostra, presenta les residències com una mena de reductes aïllats en els quals no hi va arribar cap mena d’atenció fins entrat el mes d’abril. El programa mostra que no disposaven de material de protecció per al personal ni es van fer test per separar els portadors dels que no ho eren, ni se les va dotar de material mèdic per poder atendre els casos greus. Aquest fet es veu agreujat perquè des de Salut es negava el trasllat de malalts als hospitals. Com afirmava la directora d’una residència: “Les entitats públiques ens van deixar tirats”.

La situació va ser realment tràgica i ha deixat seqüeles entre la gent gran i els seus cuidadors, que per cert no van ser considerats personal necessari en la lluita contra la pandèmia. Hi havia avis que morien en 48 hores. Per telèfon la Generalitat donava instruccions assenyalant que s’havia d’aïllar els avis a les seves habitacions per falta de tests perquè el departament deia que no disposava de material. Aïllar una persona de 85 anys o més, que pateix serioses disminucions físiques i cognitives en una petita habitació de residència al llarg de 15 dies, sense pràcticament cap relació amb l’exterior, ha estat una prova cruel que només feia que angoixar a la gent gran i als mateixos cuidadors.

Malgrat ser un focus conegut de contagi i de comptar amb múltiples casos, l’Institut Català de la Salut (ICS) no va establir cap organització específica perquè un equip de metges pogués revisar la situació en aquests centres. Els hi van donar el mateix tracte que a un domicili privat i per tant se’n feia càrrec el metge de l’ICS de la zona. El resultat és que l’assistència mèdica va arribar amb retard. El material de protecció no va començar a arribar fins a l’abril, i encara de manera escadussera. Les residències no disposaven ni d’oxigen, ni d’elements pal·liatius per ajudar als pacients. No existeixen dades sobre la mortalitat induïda sobre patologies diferents al coronavirus per l’estrès generat, per la combinació de confinament i falta d’atenció mèdica.

El resultat ha estat un elevat nombre de persones contagiades i de gent gran morta, més de 3.000. Resta per explicar el perquè el govern de Catalunya no va adoptar algunes d’aquelles mesures que haurien pogut atenuar la catàstrofe.

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Creus que la Generalitat de Catalunya és responsable del mal tracte donat a les residències de gent gran?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.