Segons dades del Pew Research Center, Donald Trump ha experimentat una caiguda en la seva popularitat durant els primers cent dies del seu segon mandat: només el 40% dels nord-americans aproven la seva gestió, set punts menys que al febrer. Tot i això, malgrat aquesta reculada inicial, manté una base sòlida entre els seus votants del 2024, amb un 88% d’aprovació (enfront del 94% del febrer), cosa que li permet sostenir una possible remuntada.
Les primeres setmanes del nou mandat han estat marcades per decisions controvertides, però encara no hi ha resultats palpables. El panorama, però, comença a canviar.
Al maig s’ha avançat en l’acord comercial amb la Xina, s’han pactat nous aranzels amb països com el Regne Unit, i s’han signat convenis econòmics estratègics a l’Orient Mitjà, com amb l’Aràbia Saudita i Unió dels Emirats Àrabs. També destaca el reconeixement diplomàtic al règim sirià i les negociacions en curs amb l’Iran i Ucraïna.
El 59% dels nord-americans desaprova la política aranzelària de Trump, i només el 39% li dona suport. Així i tot, aquesta percepció podria canviar en funció dels resultats econòmics. Actualment, només el 23% qualifica l’economia com a “bona o excel·lent”, i un 45% espera que empitjori l’any vinent. Els preus de l’habitatge, els aliments i l’energia continuen sent les preocupacions principals.
Les mesures de Trump per reduir la mida del govern i eliminar polítiques de diversitat, equitat i inclusió (DEI) han provocat divisió. El 55% desaprova les retallades a agències federals i el 53% rebutja l’eliminació de polítiques DEI. També genera inquietud l’ús intensiu d’ordres executives: el 51% creu que abusa d’aquest recurs.
Tot i l’escepticisme general, Trump manté el suport del 75% dels republicans, cosa que indica una forta polarització política. A mesura que es coneguin els efectes reals de les seves decisions en comerç i inversió, podria variar la percepció pública. El president aposta per polítiques arriscades que no ofereixen beneficis immediats en inflació o ocupació, però que busquen atraure inversió directa estrangera —com la recent ampliació de compres saudites als EUA— i consolidar aliances estratègiques fora del marc tradicional europeu.
El repte és clar: Trump necessita transformar la percepció econòmica negativa en resultats tangibles si vol recuperar terreny polític abans de les pròximes eleccions de mitjan mandat.
El president aposta per polítiques arriscades que no ofereixen beneficis immediats en inflació o ocupació, però que busquen atraure inversió directa estrangera Share on X