Durant la presidència de Barack Obama, els Estats Units promogueren internacionalment la pràctica d’avortaments, sovint presentats com una qüestió de “salut sexual i reproductiva” per a les dones. A nivell intern, la Casa Blanca finançà Planned Parenthood, una organització pro-avortista criticada per comercialitzar amb òrgans i teixits de nadons avortats.
Durant la seva campanya electoral, Donald Trump insistí, per tal de guanyar-se el suport dels conservadors nord-americans, que aturaria aquestes pràctiques i promouria una cultura de la vida.
A diferència del govern de Mariano Rajoy, que es feu enrere al 2014 en el moment de tramitar una llei clau de la legislatura per tal de regular més estrictament l’avortament a Espanya, Trump està actuant d’acord amb la seva agenda electoral.
L’executiu de Trump ha bloquejat fons destinats a la promoció de l’avortament a l’estranger, com partides destinades a l’Organització d’Estats Americans. També ha recolzat i expandit una regla coneguda com la “Política de la Ciutat de Mèxic”, promoguda per tots els presidents republicans des del 1985 i que bloqueja els fons federals a ONGs nord-americanes que promoguin o duguin a terme avortaments.
A nivell internacional, la diplomàcia nord-americana s’afanya a bloquejar iniciatives que recolzin o promoguin l’avortament. El darrer exemple és un comunicat del G7 en que es volia alabar Gender Equality Advisory Council, una organització pro-avortista.
A les Nacions Unides, els diplomàtics nord-americans s’oposen reiteradament a declaracions que promoguin l’avortament, sovint a través de l’eufemisme “salut sexual i reproductiva”. Els Estats Units s’allunyen així dels seus aliats europeus, els sols que segueixen insistint en la promoció de l’avortament a les Nacions Unides a diferència d’altres potències com Rússia o la Xina.
A pesar de les crítiques que acusen Trump de fer marxa enrere en la igualtat home-dona, el president ha també finançat iniciatives que promouen l’apoderament econòmic de les dones, com un fons global recentment anunciat per la filla de Trump, Ivanka, per contribuir a la inserció laboral femenina arreu del món, o un altre de 200 milions de dòlars anuals per a formar dones desafavorides i membres de minories anunciat al 2017.
A més a més, per tal de recolzar la seva política pro-vida, Trump ha previst pel 2020 una partida pressupostaria de 1.000 milions de dòlars addicionals en ajudes mèdiques pels infants de pares desafavorits.
Confrontació entre estats partidaris i detractors de l’avortament
En paral·lel, diversos estats nord-americans governats per republicans estan aprovant legislació que restringeix els casos en que l’avortament és legal, mentre d’altres, sota control demòcrata, s’afanyen a aprovar lleis que van en sentit contrari.
Un dels casos més extrems és l’estat de Nova York, que ha recentment aprovat un controvertit text que permet avortaments tardans, que s’estenen fins als nou mesos d’embaràs.