Les tradicions a Catalunya són cristianes

Les tradicions a Catalunya són cristianes. Si més no, la majoria. La nostra societat ve marcada per un calendari cristià, i tota la nostra tradició està formada al voltant de les festes tradicionals que provenen d’aquesta religió. La Vanguardia ha començat aquest cap de setmana un llançament de llibres de la Pilarín Bayés sobre les festes i tradicions de Catalunya, que es vendran cada dissabte i diumenge amb el diari. La col·lecció està composta per 12 volums, que repassen les principals festivitats del país. És a dir, que aquestes són les festes de notorietat pública per Catalunya.

Així, trobem els següents títols: ‘La Castanyada’, ‘Sant Joan’, ‘Carnestoltes’, ‘Setmana Santa’, ‘Sant Jordi’, ‘Corpus’, ‘La Festa Major’, ‘La Vella Quaresma’, ‘La Diada’, ‘Nadal’, ‘Cap d’Any’, ‘Els Reis’.

lv_shopping-pilarin-06
La majoria dels llibres de la col·lecció són de tradicions cristianes.

Si ens fixem atentament amb el nom dels llibres, veurem que el 75% dels contes estan dedicats a festes cristianes. Algunes són molt evidents, especialment les que celebren algun sant. La Castanyada és per tot sants; Sant Joan, encara que la festa s’utilitzi per tirar petards i molts l’hagin canviat pel solstici d’estiu, continua essent la festivitat d’un sant; Setmana Santa no presenta cap dubte, i Sant Jordi, per molt que regalem roses i llibres, també és la commemoració d’un sant. A més, cal tenir en compte que totes les festes majors celebren el patró de la seva ciutat, que normalment és o bé una verge, o un sant o santa. Per aquest motiu el 15 d’agost és el dia de les festes majors a tot el territori de Catalunya.

Evidentment, Nadal o Reis, són festes plenament cristianes, ja que se celebra el naixement de Jesús i la visita dels Reis Mags a l’infant a l’establia de Betlem. Un altre dels llibres està dedicat a la festa del Corpus Christi, una celebració destinada a venerar l’eucaristia. Cada vegada a més llocs de Catalunya s’ha estès la tradició de les catifes de flors, per on passa la processió d’aquesta festa. La Vella Quaresma, finalment, és la representació gràfica de la Quaresma, és a dir, el temps que va del dimecres de cendra fins a Setmana Santa.

El president Puigdemont i Pilarín Bayés conversen sobre la col·lecció de llibres sobre festes tradicionals catalanes de l'autora.
El president Puigdemont i Pilarín Bayés conversen sobre la col·lecció de llibres sobre festes tradicionals catalanes de l’autora.

Pilarín Bayés ha il·lustrat les festes tradicionals catalanes

Això significa que de les 12 festes tradicionals de Catalunya en què es basa aquesta col·lecció de llibres, 9 són absolutament cristianes. I de les altres tres, una és Carnestoltes, que malgrat que en els darrers temps s’ha convertit en una tradició pagana, per dedicar un dia a disfressar-se, abans havia representat el pròleg de la Quaresma. Ara però, com que Carnestoltes és tot l’any, ja ha perdut la seva força tradicional.

Les dues últimes festes són La Diada i Cap d’Any, les úniques no cristianes de la llista. Molts mitjans han parlat d’aquests llibres, i fins i tot Puigdemont va rebre a Bayés per felicitar-la per la seva feina en aquesta col·lecció. És curiós que en una societat cada vegada més secularitzada, s’aposti per donar una empenta a recordar la història d’unes festes tan cristianes que, d’altra banda, formen part del coneixement col·lectiu.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.