L’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat (CEO) ha estat feta d’acord amb un treball de camp realitzat entre el 17 de novembre i el 17 de desembre, per tant, la fotografia electoral correspon a aquest període, amb una mostra de 1.200 persones. Els resultats són concloents. Un 53% votarien que no, en un referèndum, a la independència, i un 39% ho farien en termes afirmatius. És la distància més gran entre una posició i l’altra enregistrada mai per una enquesta. Són 14 punts de diferència. Cal recordar que l’enquesta del CEO de gener d’enguany assenyalava només una diferència de 4 punts.
En les preguntes del qüestionari hi ha altres formulacions que també permeten veure el poc predicament que té ara l’opció independentista. A una pregunta amb 4 opcions (estat independent, comunitat autònoma, estat federal i sense autonomia), només un 30% afirma per l’estat independent. Per situar una referència, són menys dels que opten per l’estat autonòmic, 36%. I encara a una tercera pregunta sobre si voldria o no un estat independent, un 40% respon que sí, en línia al resultat de la pregunta del referèndum. Per tant, no només a mesura que passa el temps es retrocedeixen posicions, sinó que, a més, augmenta la distància amb els que no volen la independència.
Les conseqüències polítiques d’aquests resultats, que no són una sorpresa perquè és una tendència que ve de mesos enrere, però en tot cas sí que signifiquen un punt i a part per la magnitud de les xifres, desqualifica l’estratègia d’ERC, que es fonamenta en la idea que amb el pas del temps i la negociació amb Madrid, l’independentisme creixeria. Passa tot el contrari i es demostra que paradoxalment el millor antídot per reduir l’independentisme són els mateixos seguidors de la idea o almenys aquells qui diuen que la duen a terme des de responsabilitats polítiques. Les xifres assenyalen que no queda massa lluny la data en la qual ERC s’oblidi del fet independentista i actuï com el que en realitat és i fa, com un partit autonomista d’esquerres fidel a les seves aliances amb Espanya i compromès amb el manteniment del govern espanyol.
Malgrat tot, una majoria dels votants d’ERC, el 82%, es consideren independentistes, per un 93% de JxCat. Però és clar, aquest concepte cada vegada té menys significació operativa, i caldria preguntar-se -com es fa amb les enquestes sobre les confessions religioses- si són independentistes practicants, o és un qualificatiu al qual s’apunten sense que això tingui cap conseqüència de tipus pràctic.