La darrera enquesta de 25 d’octubre de l’empresa DYM per a 20 Minutos, amb una mostra de 1.035 entrevistes, un marge d’error de +/-3% i un marge de confiança del 95,5%, dona uns resultats molt clars: hi ha un refús de l’ordre del 60% a tota la política de Sánchez en relació amb l’amnistia i només rep una acceptació del 30%. Entre els votants del PSOE, segons la qüestió que es planteja, el grau d’adhesió a la política de Sánchez varia molt. Vegem-ho amb més detall:
- El 61% considera que es negocia l’amnistia a canvi de vots per guanyar la presidència.
- El 61% reclama noves eleccions. Una posició que comparteix el 39% del PSOE. També és significatiu el nombre de votants socialistes que considera que Sánchez presenta l’amnistia només per ser president. Un 29% dels seus votants ho pensa així.
- El 57,5% refusa l’amnistia, mentre que un 30% l’aprova. Entre els votants del PSOE la posició positiva és majoritària pels pèls, el 51%.
- Una gran majoria considera que s’ha de fer una consulta a l’electorat si s’aprova l’amnistia. Aquesta opinió l’expressen el 67,5% dels enquestats.
- El referèndum sobre la independència és refusat pel 61%. I compta amb un 29% d’opinions positives. En el cas del PSOE dels votants, el “no” guanya al “sí” per 46,5 a 44%.
En els resultats globals, les opinions favorables a la política governamental són sobretot majoritàries en Sumar i aquest és el factor que determina que el resultat advers no sigui més gran. Sánchez és com una mena de funambulista que camina per la corda fluixa amb una política que li pot donar la presidència, però que no gaudeix d’important simpatia dins del seu propi partit. Aquest és un risc molt gran que només se supera a força d’aconseguir victòria darrere victòria.
I com es tradueix això en vots?
Doncs en les últimes tres enquestes (de moment hem decidit prescindir de l’escàndol del CIS, que ni tan sols s’atreveix a preguntar sobre l’amnistia) atorguen, si hi hagessin eleccions, la majoria absoluta clara o justeta al bloc configurat pel PP i Vox. Si bé amb una característica rellevant: els que guanyen notablement escons són els populars, mentre que Vox com a molt pot aspirar a mantenir-se, si no és que perd diputats. Els resultats d’aquest conjunt se situen per sobre dels 170 escons, dels quals el PP incrementaria els seus 137 actuals situant-se per sobre dels 140. El detall oscil·la entre 142 i 146.
A l’altra banda, el bloc de Sánchez roman igual o pot disminuir per sota dels 150 escons. Ara en té 152. I segons l’enquesta aquesta pèrdua es deu sobretot a Sumar o a les dues formacions.
El que sembla possible és que Vox perdi el seu lloc com a tercera força i el guanyi Sumar. Però no és del tot clar. Segons les enquestes, els dos partits oscil·len entre el 10 i el 12% dels vots i qui obté la xifra més gran se situa en tercera posició.
En tot cas, és un escenari favorable al PP perquè si es generalitza la percepció que Vox va de baixa, és evident que una part significativa del seu votant, aquell que té com a prioritat treure Sánchez del govern, passaria a votar a Feijóo