El nombre d’enquestes que es van registrant és molt nombrós i des d’aquest punt de vista el conjunt dels seus resultats ens pot donar un escenari a hores d’ara bastant realista de què pot succeir en unes eleccions generals, tot considerant que no totes les empreses d’enquestes tenen la mateixa acreditació pel que fa a l’èxit de les seves previsions.
Una de les fonts que utilitza Converses a Catalunya és Electocracia que ofereix la mitjana dels sondejos mensuals pel període 2021-2023, en aquest cas actualitzats a 13 de febrer. D’acord amb aquesta primera font, el PP continua encapçalant les prediccions amb un 30,8% dels vots i 130-132 diputats. El segueix el PSOE amb un 26,3% i situat just entorn dels 100 diputats (100-102). Vox roman inamovible entorn del 15% dels vots (15,3%) i 47-49 diputats. UP no baixa mai del 10% i obté 25-27 escons. Cs continua sense aconseguir representació i Más País es manté en els 2-4 escons.
Amb aquests resultats la dreta obtindria la majoria absoluta necessària per governar, mentre que l’actual govern quedaria molt lluny perquè aconseguiria 131-135 diputats incorporant Más País i, malgrat el suport de l’esquerra basca i catalana, no tindria possibilitats.
L’altra font d’informació és la mitjana ponderada que fa una altra web de referència en aquest terreny com és Electomanía i els seus resultats són semblants. PP 31%, PSOE lleugerament per sota dels resultats d’Electocracia 24,5%, Vox 15%, UP 10,5% i Cs 2%. Aquesta seria la mitjana en el mes de febrer, amb una observació: com adverteix la font que utilitzem, només fa servir enquestes que en el PollCheck aconsegueixen una nota igual o superior a 5, que és l’indicador del grau d’encert que mantenen.
Per últim, l’Electopanel de la setmana del 12 de febrer és el que dona un millor resultat al PP sense, però, grans canvis en els ordres de magnitud. Els populars assoleixen el 31,7%, els socialistes el 25,6%, Vox el 15%, UP 10,8% i Cs 2,6%.
En qualsevol cas l’escenari actual es força clar. El PP pot governar només amb el suport de Vox. Ell sol difícilment supera no ja la majoria absoluta, sinó el resultats de la coalició parlamentària que governa. És a dir, PSOE, UP, Más País i l’esquerra basca i catalana. I el tercer punt també molt clar és que a hores d’ara Sánchez està lluny de repetir en el govern.
Aquestes enquestes no recullen encara prou bé les tensions d’aquests últims dies derivades de la llei del “només sí és sí” i d’altres afers, com el de l’avortament. Cal apuntar, però, que l’última tendència del PP és a la baixa, si bé aquest fet no significa ni molt menys que perdi la primera posició.
A l’inici ens referíem al fet que no totes les enquestes tenen la mateixa fiabilitat i en aquest sentit el rànquing d’empreses que facilita Electomanía il·lustra prou bé quines poden ser aquelles que ens inspirin més confiança. Ja hem dit que, per exemple, aquesta web d’anàlisi electoral només utilitza per als seus valors mitjans, els que puntuen per sobre de 5. Nosaltres podríem ser més exigents i assumir només aquelles que assoleixen un notable, és a dir un 7 o més.
En aquest cas la llista ve encapçalada per GAD3, amb un 8, seguida de Sociométrica, 7,7, Sigmados , 7,3, 40dB, 7. Molt a prop està DYM, 6.9, Gesop 6.8 i Electopanel, precisament amb un 5,8.
Com a element d’un cert interès podem remarcar que Metroscopia, l’empresa que habitualment fa les enquestes per a El País, país té com a nota un 6,7 i està en la posició 11a entre la qualitat de les empreses enquestadores. Molt més avall està el CIS amb uns resultats francament escandalosos donat els diners dels quals disposa i la dimensió de les mostres que fa servir. Té un suspens baix, amb un 3,7 i ocupa el lloc 25è entre 39 empreses enquestadores.
Les que obtenen pitjor resultat son ADV (1), SIM Consulting (1,5), A+M (1.6). Tota aquesta classificació es pot consultar a Electomanía, on hi figura el detall de les quasi 40 empreses registrades.