Totes les anàlisis econòmiques són concloents. El primer semestre de l’any està perdut i el creixement serà molt minso. Per tant, la pretesa recuperació en “V” encara no es perfila. La clau de volta perquè es produeixi en el segon semestre és el turisme i això significa clarament una remissió molt important de la Covid-19, tant en els països emissors (i aquí els senyals que emet el Regne Unit són bons), com en els receptors, i en el nostre cas la cosa no està tan clara.
Mentre que el govern Sánchez continua entestat en afirmar que al final de l’estiu s’haurà vacunat el 70% de la població, la sanitat catalana ja afirma, i encara hi poden haver dubtes, que a 3 de juny s’haurà vacunat de manera completa al 40%. Això significa un ritme de vacunació des d’inicis de febrer de com a molt un 7% mensual. Naturalment si això es manté en aquests termes, donat a més les vacances d’agost, entraríem al setembre amb no gaire més del 55% de la població vacunada i, òbviament, s’hauria desenvolupat l’estiu amb un percentatge d’immunitats molt per sota de la xifra que determina la immunitat de grup.
Per si això no fos prou, cal considerar que la ministra de Sanitat, Carolina Darias, no descarta que l’any que ve s’hagi de tornar a revacunar tothom perquè es desconeix el període d’immunitat que aporten les vacunes i, a més, hi ha l’interrogant sobre la seva efectivitat contra les mutacions que es van produint. Per si de cas, la Unió Europea ja reserva dosis per al pròxim any per la temença a les mutacions del virus.
En el cas concret català, i malgrat que a partir de dilluns es produirà un cert relaxament, la situació està molt estancada. No empitjora però tampoc millora, malgrat les serioses restriccions que imperen, i possiblement això tingui a veure amb el terreny guanyat per la variant britànica que es considera que ja origina el 40% dels casos, xifra que arriba al 92% a la Vall d’Aran. Cal dir, però, que aquestes xifres cal agafar-les amb pinces perquè Catalunya com tota Espanya és feble en la seva capacitat de seqüenciar el genoma, pràctica necessària per determinar quina és la variant de virus que afecta la persona en qüestió.
Segurament, però, la data més preocupant davant una certa apertura és la capacitat de transmissió del virus, la taxa R que està al 0,99, a efectes pràctics 1, que vol dir que cada malalt n’infecta un altre, i que assenyala una situació estable. Si això es produeix malgrat les restriccions, és evident que hi ha raons que mouen a la preocupació.
Però és que a més, i es desconeixen les causes, el departament de Salut ha reduït sensiblement les proves diagnòstiques, i això ha trencat la sèrie sobre els casos confirmats, perquè és necessari que el nombre de proves sigui més o menys regular per a que els casos confirmats expressin realment una tendència, si aquelles pugen i baixen, la imatge que obtindrem pot ser molt enganyosa. Josep Maria Argimon ha assegurat que reemprendran els cribratges, però continuem sense disposar d’un pla sistemàtic i massiu que permeti un bon control.
Per posar una referència, es diu que una gran part dels contagis es produeixen en la família, però no s’explica com el contagiat número 1 ha contret el coronavirus fora de casa, i aquest és el punt feble. Afirmar, com es fa, que el transport públic és totalment segur, és pura propaganda política, perquè en contra del que seria lògic, no es duen a terme cribratges aleatoris als viatgers del sistema públic de transports que permetrien veure quin és l’escenari real. Si a aquesta omissió en el pla de cribratges s’hi afegeix la feblesa no superada en la capacitat de detectar les cadenes de contagi i efectuar un control efectiu de la quarantena dels contagiats, constatarem que la situació catalana està dissortadament plena d’incerteses.
Tampoc s’entén massa per què el responsable del departament de Salut, Argimon (oblidem-nos d’Alba Vergès), no vol utilitzar farmàcies ni dentistes per fer cribratges ràpids, com sí que s’està fent a Madrid. En definitiva, panorama incert i massa forats encara sobra la taula.
Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS