La lletra escollida per l’OMS per designar la nova mutació del SARS-CoV-2, ómicron, la “o” petita de l’alfabet grec (omega és la “o” gran) no és massa afortunada perquè el seu so ens recorda massa al títol d’una obra del mestre de la literatura de terror H.P. Lovecraft, el famós “El Necronomicón”, un neologisme inventat per l’autor i que es refereix a llei o les lleis dels morts. Aquesta obra és un fals llibre de saviesa antiga, encanteris i màgia que és un clàssic a la literatura que vol fer por, la de terror.
Però mes enllà de les semblances literàries, el que sabem de la nova variant és que té un gran nombre de mutacions, 55 en tot el genoma i 32 en la proteïna S, l’espícola, que és la clau que permet encaixar amb les cèl·lules humanes. S’havia donat la consideració “de la variant més preocupant que hem vist fins ara”. I l’OMS ho ha classificat com a variant preocupant, encara que no és ni molt menys la primera d’aquestes característiques.
Les mutacions que presenta no són noves, s’han registrat en altres d’identificades. La novetat resideix en que s’han presentat juntes. Però, atenció! l’acumulació de mutacions, que és sempre un motiu d’interès, no significa que tinguin efectes additius sempre, a vegades actuen en sentit contrari i unes disminueixen l’impacte de l’altra. Encara no sabem quina és la conseqüència per l’ómicron, si bé sembla indicar que la característica més important serà la seva major transmissibilitat, però no es pot afirmar de moment que sigui més letal.
Sense vacuna, a major transmissió major mortalitat sense necessitat que el caràcter letal de la variant sigui més gran, simplement seria el resultat de l’augment dels casos. Tanmateix, amb la vacuna aquesta condició queda molt restringida i tot pot quedar reduït a un major nombre d’afectats, però sense masses conseqüències per al sistema hospitalari. Però ningú està en condicions de poder afirmar que sigui així, ni tan sols els científics estan certs que l’ómicron s’imposi a la Delta, que és l’actualment hegemònica.
La dificultat per determinar el futur obeeix en certa mesura a les condicions del territori on s’ha identificat, la província de Gauteng, a l’Àfrica del Sud, que té una incidència acumulada molt baixa, entorn dels 10 casos per cada 100.000 habitants (recordem que Catalunya se situa prop de 20 vegades més). En aquestes circumstàncies i la molt baixa vacunació del país fa que qualsevol variant es propagui amb molta facilitat. Està per veure què passa en el nostre país, on la vacunació és alta i el nombre de persones que han passat la malaltia també ho és.
De moment l’únic que podem dir és que cal actuar amb la lògica prudència, que vol dir continuar la vacunació, mascareta, distància de seguretat, desinfecció, bona ventilació. En definitiva, el mateix que estem fent.
Dues observacions addicionals són necessàries per contextualitzar la situació. L’Àfrica del Sud és un dels països que té un millor sistema d’identificació dels genomes i les seves modificacions. Per tant, ha fet un bon treball i el continua fent. La idea que ha arribat ara a Europa, en concret el dia 29 de novembre s’ha detectat el primer cas a Espanya, no significa per a res que aquesta informació expressi la realitat. L’anàlisi filogenètic del genoma d’aquesta variant suggereix que probablement faci mesos que estigui circulant i que no s’hauria detectat fins ara. Com per la mateixa lògica cal pensar que fa setmanes que circula per Europa i també per casa nostra. Si l’ómicron no és el pitjor perill que pot venir, sí que pot contribuir a dificultar la recuperació econòmica. El que sí que podem estar certs és que si no actuem d’una altra manera més tard o més d’hora es produirà una variant realment perillosa, perquè les mutacions continuaran i la seva lògica evolutiva és arribar a la més eficaç per transmetre’s al màxim. Per tant, el problema greu el tenim en la manca de vacunació de la població del món. A Àfrica poc més del 7% de la població està vacunada. I mentre no resolguem aquesta qüestió, tot els esforços interns estaran sempre amenaçats i òbviament no es resoldran congelant una temporada els vols amb aquest país.