S’ha produït un nou escàndol a l’Ajuntament a conseqüència de la investigació que ha obert la fiscalia de Barcelona a l’alcaldessa Ada Colau i a altres membres del consistori. Concretament Gala Pin, que va ser regidora en l’anterior mandat i que recentment ha estat apercebuda per incomplir el codi ètic del consistori en acceptar treballar en una fundació que va rebre 287.000 euros en subvencions quan ella era regidora.
Un altre denunciat és Vanesa Valiño, dona de Pisarello, qui va ser tinent d’alcalde també en l’anterior mandat i que ara està com a diputat a Madrid. Valiño és cap del gabinet de la regidoria de l’habitatge i va dirigir DESC (Observatori dels drets econòmics, socials i culturals) des del 2000 al 2015.
També estan denunciats l’actual directora de DESC, Irene Escorihuela, la quarta tinent d’alcalde i directora de l’àrea de drets socials, Laura Pérez, i la regidora de drets socials en el primer mandat d’Ada Colau, Laia Ortiz.
La denúncia formulada per l’Associació d’Advocats Catalans per la Constitució, fa referència a la reiterada i presumptament injustificada concessió de subvencions a l’observatori DESC, a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), l’Aliança contra la Pobresa Energètica (ACPE) i Enginyers sense Fronteres (ESF), totes elles entitats vinculades a la galàxia de l’observatori amb les quals Colau manté estrets vincles personals i professionals. L’import de les subvencions per les quals es produeix l’acusació ascendeix a 3,5 milions d’euros.
Amb tot això cal recordar els antecedents. DESC va ser constituïda el 1998 i en realitat era una plataforma per a l’activisme polític en el que assumí un èxit molt important amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, que va ser la instància que va catapultar Colau a primer nivell de notorietat i va ser la palanca per arribar a l’alcaldia, superant Xavier Trias. Aquest activisme de Colau era possible perquè treballava a DESC, d’on cobrava el sou que li permetia estar permanentment alliberada. De fet d’aquest nucli va sortir la base de Barcelona en Comú a l’Ajuntament amb Jaume Asens, avui també diputat a Madrid, i el citat Pisarello. També tenia aquest origen la Vanesa Valiño i Agueda Bañón, directora de comunicació de l’Ajuntament, que també desenvolupava aquesta funció a DESC en un nomenament en el seu dia que va esdevenir molt polèmic.
Aquesta denúncia que cal veure quin recorregut té, representa una diferència però no una novetat. La diferència són les elevades quantitats rebudes per les associacions de la galàxia DESC, però no el fet de ser subvencionades, perquè Trias va estar aportant importants recursos a aquesta organització en la seva època a l’alcaldia. Va alimentar als que després el farien fora de l’Ajuntament.
DESC i les altres plataformes que configuren l’entramat constitueixen aquest perfil d’associacions teòricament d’iniciativa social, però que en realitat viuen de rendes públiques perquè la quasi totalitat del seu pressupost procedeix d’institucions d’aquesta naturalesa: Ajuntament de Barcelona, i en altres casos, de la Diputació i la Generalitat.
El capítol de les subvencions continua sent en temps de crisi i escassetat un dels aspectes més escandalosos de la vida política per l’elevat grau de discriminació i favoritisme que incorporen.