La gota freda i les pluges torrencials que han causat una destrossa històrica a La Vega del Segura a Múrcia, que ha donat lloc al desbordament del riu, té un correlat aparentment sorprenent. El baix nivell d’aigua acumulada. Per a ser més precisos, l’aigua en embassament de la Conca del Segura és només del 21,1%, una xifra mínima que és la meitat de la mitjana dels 10 últims anys.
Una part de la pluja caiguda evidentment farà augmentar aquest registre, però no tant com per rescabalar-lo del dèficit que pateix i que pot crear problemes, si la meteorologia no ajuda en el transcurs dels dotze pròxims mesos. Tindríem així la paradoxa d’inundacions i manca d’aigua.
No és l’únic cas, el Xúquer està en el 29,7%, que és també una xifra perillosament baixa per garantir el proveïment a un any vista. De fet, totes les conques espanyoles estan clarament per sota del 50% de la capacitat d’embassament excepte l’Ebre, que és el que presenta un millor estat amb el 51,7%, si bé és una xifra lleugerament per sota de la mitjana de la dècada situada en el 57,2%.
Com és possible la torrencialitat i aquesta escassetat d’aigua? Bàsicament la causa radica en dos factors. Un, que quan les precipitacions tenen lloc a la part baixa de la conca, com en el cas d’Almeria i Múrcia, la capacitat de recollir i embassar aquesta aigua és nul·la. La segona, perquè la majoria d’embassaments, i aquesta és una lliçó que Catalunya hauria d’aprendre, no estan calculats per aprofitar els actuals nivells de torrencialitat, i per tant no emmagatzemen tota la quantitat d’aigua que seria possible en funció de la precipitació. La lliçó, sobretot per a l’àrea mediterrània, és que l’augment de la torrencialitat que comporta el canvi climàtic no garanteix una més gran disponibilitat d’aigua.
1 comentari. Leave new
Aquest article es una tontería . El comportamiento de la pluja al Mediterráni sempre ha estat així . Els embassaments es buiden el istiu per el reg , no per el consum doméstic que es mínimo comperat amb el reg . Les fortes pluges sempre son a la tardo , es quant el aigua del mar encara esta calenta , evapora molt i al arribar les mases d’aire fret del nort fan fortes pluges. No te res a veure amb el canvi climatíc, aixo ja pesava en el temps dels romans . Sense anar tant lluny cal recordar la gota freda del 62 a Catalunya quant no hi habían cotxes ni céntrales termiques per justificarles
Altres cosa es que la pesima gestió del sector públic permites per deicades , incompetencia , ignorancia i irresponsabilitat , construí a ont no es debía , pero ja Sabem que el sector public que tenim es el que es . No m’agrada que una institució que jo suporto tingui periodistas tant ignorants, quant tindrem que sapigue que jo se molt mes d ‘aquest tema per obvies raons