neogalicanas

Més escaramusses neogalicanas

Aquest estiu hi va haver escaramusses neogalicanas que ara es confirmen.

Abans estudiàvem que no es pot donar una norma per a un cas particular, sinó com a criteri d’aplicació general. Avui tenim coneixement d’un comunicat del director general d’Afers Religiosos pel qual explica que en el territori de Catalunya cal extremar el compliment de les normes i modifica la Resolució SLT / 2700/2020, de 29 d’octubre, que pretenia garantir la llibertat religiosa i de culte i que, per això, disposava d’un límit de l’aforament del 30% en actes religiosos, cerimònies civils, casaments, serveis religiosos i cerimònies fúnebres. Ara l’autoritat governativa que exerceix el legítim monopoli de la violència, però que per sobre d’això ha de respectar l’exercici dels drets i llibertats bàsiques constitucionalment reconegudes i garantides, rectifica. Ho fa, per descomptat, d’acord amb les indicacions de l’autoritat sanitària. Rectifica el criteri que van establir fa dues setmanes de manera que no només caldrà limitar l’accés al 30%, sinó que tampoc el total de persona podrà ser major de 100 persones. L’autoritat demana que la norma es respecti “des d’ara mateix” (Comunicat de 11-XI-2020, 17hs, 42 ‘, 27’ ‘) abans de ser publicada (sic). Es dóna suport, per descomptat, en la raó il·lustrada “en atenció a la situació sanitària i en benefici de tots”. Crec haver vist aquesta situació fa uns anys en una dictadura africana quan des de l’autoritat ens arribaven recomanacions d’actuació si volíem conservar l’ús de la catedral catòlica, la cessió estava a punt de ser renovada … o no. No sé si es recorda altres renovacions.

El neogalicanismo de què es va parlar al juliol passat, consisteix en això, precisament. Els poders públics pretenen domesticar una Església perquè sigui lleial i dòcil. Si l’Església obeeix les indicacions, encara que no siguin prèviament publicades i siguin particulars, els poders públics potser li reconeguin, però si no “obeeixen”, tot i que compleixin estrictament la normativa vigent declarada per aquesta mateixa autoritat pública, en aquest cas, potser es prengui nota per una propera ocasió. Per als neogalicanos la col·laboració de l’Església és necessària.

Com es va escriure fa quaranta-cinc anys: ” El Neogalicanismo és una pràctica d’integració de l’Església i les seves funcions socials, realitzada des del poder polític en una conjuntura en què aquest necessita la recuperació d’aquestes funcions per a la legitimació del seu procés de modernització social “(la cita és d’un escrit de 1975 d’Álvarez Bolado). L’intent d’instrumentalitzar a l’Església perquè abraci només una causa “parcial” exigeix disciplina.

Deu anys després d’aquell escrit, els bisbes catalans van aclarir que esperaven “llibertat religiosa, sana laïcitat, autonomia de les realitats temporals i respecte a la pluralitat d’opcions” i “llibertat per evangelitzar”. Sembla que no és així. Complir amb la norma no és suficient. Cal ser lleial amb l’autoritat i obeir-la, fins i tot interpretar què vol dir, fins i tot fer-ho abans que l’autoritat civil ho digui, fins i tot abans que ho publiqui.

En l’era de l’enfrontament has d’estar amb l’autoritat, si vols ser i semblar “bo”.

Només hi ha un “però”. En una democràcia els ciutadans no obeïm, sinó que complim la normativa que emana de la legítima autoritat. L’obediència és d’un altre temps o per altres relacions.

Complir amb la norma no és suficient. Cal ser lleial amb l'autoritat i obeir-la, fins i tot interpretar què vol dir, fins i tot fer-ho abans que l'autoritat civil ho digui, fins i tot abans que ho publiqui. Click To Tweet

Creus que és coherent l'actitud del govern català d'autoritzar primer i desqualificar després la celebració de l'acte de beatificació de Joan Roig a la Sagrada Família?

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.