És realment indestructible la majoria independentista? Està Catalunya condemnada a ser governada eternament per forces del mateix signe, el balanç estratègic de les quals es resumeix actualment en l’esgotament i la desfeta?
La pregunta és inevitable ja que el nacionalisme sobiranista fa ja dècades que reuneix menys de la meitat dels vots en les eleccions autonòmiques. La pèrdua de la majoria parlamentària nacionalista, en canvi, suposa un repte molt més complex. No obstant això, els indicadors demoscòpics i electorals revelen que és perfectament possible una majoria no independentista al Parlament català.
Aquest llibre pretén justament explicar les bases de l’alternança a Catalunya. I per això, comença per descriure la correlació i els comportaments electorals que podrien fer possible aquesta majoria alternativa.
En resum, les dades de la realitat revelen que hi ha la suficient massa crítica ciutadana a Catalunya per impulsar una política fèrtil que persegueixi metes factibles i consensos més amplis que el destructiu intent d’imposar a la meitat del país els designis de l’altra meitat.
Ara només falta que els actors polítics i socials estiguin a l’alçada d’aquest repte i siguin capaços de derrotar, des de la intel·ligència de la voluntat, a l’egoisme de la resignació.
L’autor: Carles Castro
És doctor en Ciències de la Informació, redactor i analista electoral del diari La Vanguardia i professor de Periodisme a la Universitat Pompeu Fabra. Professor de Periodisme de precisió i ús de l’estadística del Màster en Periodisme BCN-NY de la UB i la Columbia University (1997-2001); d’Anàlisi i publicació d’enquestes en el Màster en Màrqueting Polític de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials-UAB (des del 2004); d’Estratègies creatives en el Periodisme de Precisió en el Màster en Creativitat Estratègica en Informació Audiovisual (MCEIA / UAB), i d’Enquestes i Opinió Pública en el Màster de Comunicació Política i Institucional de la UPF. Coautor de Ciutadania Europea i Democràcia. La reforma de l’acta electoral. Membre de l’equip d’analistes de el programa Avui per avui, de la Cadena Ser (2011-2012) i col·laborador de RAC1. Autor de Relat electoral d’Espanya. Les claus de l’alternança en el poder durant tres dècades, Retrat electoral de Catalunya i en aquesta mateixa col·lecció “El Poder Català en el seu laberint”.