L’escàndol del CIS de Tezanos va molt més enllà que les dades polítiques

Tot i ser important, la degradació del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) de Tezanos va molt més enllà de les seves enquestes sobre eleccions. És evident que els seus resultats han estat desastrosos.

En aquestes últimes eleccions europees, ha estat l’entitat enquestadora que ha registrat l’error més gran en relació amb el resultat real. És un escàndol perquè, a més a més, el cost de les seves enquestes, que tenen mostres molt grans, és clarament superior al de les empreses privades.

Tezanos, amb l’aprovació de Sánchez, ha destruït tota la credibilitat d’un organisme bàsic per al coneixement de l’opinió de la societat espanyola perquè les seves dades presenten biaixos que van més enllà de la simple estimació política.

Ahir, en l’article amb motiu de tractar la relació entre política i adscripció religiosa, ja s’assenyalava que hi havia un biaix important en les dades a partir del 2018-2019. Aquesta impressió queda clarament confirmada si es contrasten les xifres del CIS amb les del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat.

En la taula adjunta es poden observar les dades sobre identitat religiosa en el cas del CIS i les del CEO sobre la població que es declara catòlica. Lògicament, la del CIS sempre és una mica més gran perquè incorpora practicants d’altres confessions: els cristians reformats i ortodoxos, i els musulmans com a contingents més grans.

La diferència d’aquests grups entre el CIS i el CEO pot ser de 3 o 4 punts que, si els afegim a les xifres de l’enquesta que assenyala la taula per l’entitat de la Generalitat, podem constatar que ja pràcticament s’igualen. Fins aquí tot normal.

El que no és normal és que, a partir del 2020, les magnituds del CEO siguin superiors a les del CIS, fins a 4 punts l’any 2022. No és normal perquè no pot ser que la xifra de la població que es declara catòlica, amb independència de la seva pràctica, sigui superior al conjunt que declara que té una identitat religiosa. Aquest és un primer fet.

Un segon fet és com, a partir del 2018, i sobretot entre el 2021 i el 2022, es produeix una caiguda extraordinària de la població que es declara que té una adscripció religiosa en el cas del CIS que no s’observa entre els catòlics, grup molt majoritari en el cas del CEO. En el CIS es perden en aquest període 5 punts; en el CEO es manté pràcticament igual.

A més, aquest últim centre dona dades pel 2023 i 2024, i el que registra és una tendència a créixer, 55,5% el 2023 i 56% l’any següent. Aquesta indicació referiria no només l’estabilitat, sinó la tendència a l’alça. En una evolució a llarg termini, 2014-2022, les dades del CIS assenyalen una caiguda de l’adscripció religiosa de 12 punts. I les del CEO només d’1,9. La diferència és massa gran.

En realitat, el que passa és que les dades del centre que presideix Tezanos funcionen en el sentit contrari del que detecten altres enquestes. Des de la covid, el que es produeix és una certa millora de l’adscripció religiosa en l’àmbit catòlic, que numèricament és el determinant. Mentre que el CIS assenyala una caiguda molt significativa.

D’altra banda, un indicador complementari amb dades del CEO és el de l’assistència a les pràctiques religioses. Coherent amb la hipòtesi d’un augment, aquesta assenyala que l’assistència setmanal o més als oficis ha crescut, el 2014 només era el 6% de la població; ara està situada en el 10,3%. Això significa un augment superior al 50%. Al mateix temps, i en aquest període, hi ha un decreixement d’aquells que no posen mai els peus a l’església, que eren el 72,3% el 2014 i van passar al 64,8% a finals del 2022.

El problema de fons de tot plegat és que les microdades que contenen els estudis d’opinió de les enquestes del CIS estan “malaltes” de biaixos incomprensibles. L’explicació de Tezanos de canvis de metodologia, quan afecten qüestions que res tenen a veure amb l’estimació de vot, resulta senzillament increïble.

Per la tolerància del govern espanyol, s’ha generat un problema important per al coneixement de l’opinió pública espanyola allà on no hi era.

📊 L'escàndol del CIS de Tezanos va molt més enllà de les dades polítiques! La degradació del Centre d'Investigacions Sociològiques posa en dubte la seva credibilitat. Descobreix per què 👉 #CIS #Tezanos #Política Click To Tweet

L'independentisme es posarà d'acord per guanyar el govern de la Generalitat?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.