fonts del llobregat

Les Fonts del Llobregat i la seva llegenda

El riu Llobregat neix al terme municipal de Castellar de n’Hug, dins el Parc Natural del Cadí Moixeró. La seva aigua brolla a 1300 metres d’altitud per travessar tota Catalunya de nord a sud, passa per 28 municipis del nostre país i va a desembocar al Mediterrani.

La llegenda de les Fonts del Llobregat

Diu la llegenda que l’aigua que brolla d’aquelles muntanyes són les llàgrimes d’unes nenes mortes per una bruixa de la comarca. Segons la llegenda, a Castellar de n’Hug hi vivia una bruixa que tenia una filla tan lletja que els veïns del poble quan la miraven no sabien si era una nena, un nen o una bestiola de camp.

La nena no tenia problemes amb les seves amigues, l’acceptaven tal com era, però a mesura que van anar creixent i fent-se unes donetes, les noies començaven a festejar amb els nois del poble i a la filla de la bruixa no li sortia cap pretendent.

La bruixa, molt enfadada, va decidir que la seva filla havia de ser la més maca del poble i, per aconseguir-ho, una nit de tempesta esfereïdora no va descansar, se la va passar entre pocions, conjurs i ritus macabres.

L’endemà va sortir un dia esplèndid, sense un núvol al cel, però no sols havien desaparegut els núvols sinó també totes les noies del poble, era com si se les hagués empassat la terra, els llits estaven desfets, però ni rastre d’elles. Tot el poble es va mobilitzar per tal de trobar-les, però mai van tornar a casa. D’aquesta manera la filla de la bruixa va ser la noia més maca del poble, perquè no n’hi havia cap més.

De sobte els veïns van començar a sentir crits i van seguir el rumor fins a veure que procedia d’una roca, d’on brollava una mica d’aigua. Se sentia com si algú estigués plorant i l’aigua fossin les seves llàgrimes.

Moltes nits la bruixa anava a veure aquella roca d’on brollava l’aigua i gaudia de la malifeta que havia provocat, però un dia va deixar de sentir aquells laments. Es va enfilar per veure si sentia alguna cosa, va relliscar i va caure entre les roques.

En aquell mateix moment, de la profunditat va sorgir un gran riu i les roques del voltant es van convertir en roques vermelles, com si la terra no acceptés el cos de la bruixa, com si el volgués expulsar.

Segons la llegenda així va néixer el riu Llobregat, de les llàgrimes de les noies de Castellar de n’Hug, i les muntanyes de la zona es van tenyir de vermell.

Mireu com brollen les llàgrimes de les noies maques de Castellar de n’Hug.

 

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.