Les dures condicions de Brussel·les: això no és el que ens havia explicat Sánchez

A mesura que es van coneixent els documents que regularan la concessió dels ajuts i préstecs per part de la Comissió Europea, es van perfilant unes exigències que, no per ser absolutament raonables, dificultaran molt la gestió espanyola. Fins ara el govern Sánchez havia tendit a presentar-nos les conclusions dels ajuts com un camí de flors i violes. Cap condició s’imposava. Només calia presentar projectes en un àmbit temàtic molt ampli (digitalització, economia verda, etcètera) i “tira que te vas”. La realitat és molt diferent. En termes ben precisos és aquesta:

“Els estats membres hauran d’examinar el paquet complert de recomanacions específiques dirigides a ells pel Consell, en particular els dels cicles de 2019-2020”. Això traduït vol dir que Espanya haurà de presentar un programa integral conjuntament amb els productes que:

  1. Quedi preservada la sostenibilitat del sistema de pensions.
  2. Enfortit el marc pressupostari.
  3. Millorada la situació de la contractació indefinida.
  4. Posi fi a la fragmentació dels ajuts a la desocupació.
  5. Abordat l’abandonament escolar.
  6. Corregides les disparitats educatives entre autonomies.
  7. Avaluades la investigació i la innovació
  8. Avaluades l’eficiència de la despesa.
  9. La Llei de Garanties de la Unitat de Mercat.

Tot això són deures que han de formar part del programa.

A més aquest sofrirà un examen d’acord amb set punts i tindrà una qualificació per a cada punt: A (si ho compleix bé), B (si el compliment és parcial) i C (si no l’assoleix). Els set punts a classificar del pla d’inversió i reforma són els següents:

  1. Digitalització.
  2. Si l’impacte del pla és durador.
  3. La millora potencial del creixement.
  4. La creació d’ocupació i la resiliència social.
  5. Els costos de les inversions.
  6. La coherència entre inversions i les reformes apuntades més amunt.
  7. El pla d’implementació inclòs el calendari de les inversions amb les seves fites i objectius.

El problema per a un país és que per rebre els fons no pot tenir cap qualificació C, ni més qualificacions B que A (màxim tres qualificacions B), i a més ha d’aconseguir una qualificació A en el punt de la transició verda o a l’impacte durador. Cal recordar que Espanya no s’ha caracteritzat fins ara, ni en l’ús dels fons europeus, per una gran eficàcia administrativa. I per tant l’interrogant que plana és molt important. En l’últim període només va aconseguir executar el 40% dels recursos dels quals disposava.

És possible que el llistó que imposa la Comissió Europea sigui rebaixat al Parlament. Una idea en aquest sentit és que, per a cada un dels epígrafs que no registri una A li siguin retirats el 5% dels fons, fet que faria que encara que anés malament l’examen, el país en qüestió pogués arribar a disposar de més de la meitat dels fons.

Veurem en què para tot plegat, però en tot cas és evident que el millor que pot fer el govern i el conjunt dels lideratges econòmics de la societat espanyola és posar-se les piles si no es vol que tot plegat acabi en una gran frustració.

Qui creus que governa bé

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.