La líder de Vox a la Comunitat de Madrid, Rocío Monasterio, va dir en una entrevista a Espejo Público que pots venir a Madrid a operar-te “d’arreu del món […] i aquesta factura no s’envia al teu país d’origen” i que després de saltar la tanca de Melilla se’t lliura “automàticament […] una targeta de sanitat universal”, però totes dues afirmacions són falses. Us les expliquem:
“El que em sembla un abús és que a Madrid vinguin d’arreu de món a operar-se operar i aquesta factura no s’enviï al país d’origen”
AIXÒ ÉS FALS
L’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) explica que ” els ciutadans d’altres estats que necessiten atenció sanitària a Espanya han de presentar un document acreditatiu del dret a l’exportació de l’assistència “. És el cas de ciutadans assegurats amb els quals el nostre país “tingui un conveni que prevegi la cobertura sanitària a Espanya”.
Un cop acreditat el dret a l’exportació de l’assistència, es trasllada des de l’INSS al país del ciutadà la factura “perquè procedeixi al seu abonament per les vies legalment establertes”.
En el cas que una persona estrangera no compleixi els requisits i no acrediti aquest dret se li cobra directament a ella l’atenció sanitària rebuda, segons confirma el mateix INSS.
Més enllà de les explicacions de l’Administració, hi ha dades públiques que certifiquen que l’afirmació de Rocío Monasterio és falsa. En 2017, per exemple, Espanya va cobrar a altres països quelcom més de 300 milions d’euros per l’assistència sanitària a ciutadans estrangers , segons recull la Memòria d’Activitats de l’INSS (pàgina 30) . Concretament, 331.720.000 d’euros.
Font: Abonaments cobrats per Espanya a altres països en 2017 segons la Memòria d’Activitats de l’INSS
A més, les factures que s’envien a altres països, que és al que es refereix Monasterio, són encara més grans que les que s’acaba cobrant realment. És a dir, si bé és cert que les factures s’envien, en contra del que diu Monasterio, l’Estat tampoc aconsegueix cobrar tot el que factura a altres països.
El 2017 Espanya va enviar càrrecs a altres estats per valor de gairebé 700 milions d’euros. Per tant, és fals que si ets d’un altre país pots venir a Madrid a operar-te “i aquesta factura no s’enviï al teu país d’origen” com diu Monasterio.
Font: Càrrecs enviats per Espanya a altres països en 2017 segons la Memòria d’Activitats de l’INSS
“A mi el que em sembla un abús és que saltis la tanca de Melilla, a més llançant calç contra la Guàrdia Civil, i automàticament et lliurin una targeta de sanitat universal”
AIXÒ ÉS FALS
En aquesta mateixa entrevista , Monasterio també va dir que els immigrants, després de saltar la tanca de Melilla, “automàticament” se’ls lliura “una targeta de sanitat universal”, però també es tracta d’una afirmació falsa.
Per rebre la targeta de sanitat universal cal complir alguns requisits i els migrants que entren a Espanya saltant la tanca de Melilla no els compleixen.
Entre aquests possibles requisits són, per exemple, ser treballador i afiliat a la Seguretat Social, pensionista de la Seguretat Social, rebre qualsevol altre tipus de prestació de la Seguretat Social o haver esgotat el subsidi per desocupació, però figurar inscrit en l’oficina corresponent com demandant d’ocupació. Els migrants que salten la tanca de Melilla no compleixen cap d’aquests requisits ja que acaben d’arribar al nostre país.
Font: Requisits per rebre la condició d’assegurat en el Sistema Sanitari de la Comunitat de Madrid
De fet, hi ha fins i tot un col·lectiu de persones ja residents a Espanya que no tenen targeta sanitària. Aquest grup s’autodenomina com el Col·lectiu d’Afectades per l’INSS. Per tant, no es rep la targeta sanitària “automàticament” ni tan sols en alguns casos de residents a Espanya.
No obstant això, encara que no es tingui aquesta targeta a què fa referència Monasterio també hi ha opcions de rebre assistència, encara que hi ha més dificultats per accedir-hi.
Aquesta situació ha estat denunciada per organitzacions com Metges de el Món, Amnistia Internacional, la Xarxa de Denúncia i Resistència a l’RDL 16/2012 (REDER) o Jo SÍ Sanitat Universal. Totes elles es queixen en una nota de premsa emesa el juliol de 2019 de “l’actual exclusió sanitària que viuen centenars de persones a Espanya tot i que fa un any el Govern anunciés que el país va recuperar l’accés universal al Sistema Nacional de Salut” .
El president de Metges del Món, José Félix Hoyo, ha explicat que després de la recuperació de la sanitat universal en el 2018, per intentar lluitar “de forma errònia” contra el turisme sanitari, “no es reconeix el dret a la salut als migrants fins que no portin tres mesos de residència efectiva a Espanya“. “A vegades aquests tres mesos són més perquè no es pot demostrar la residència efectiva. I fins que no aconsegueixen això no tenen cap tipus d’atenció”, postil·la.
Així doncs, és fals que els migrants que salten “la tanca de Melilla” rebin “automàticament” a l’arribar “una targeta de sanitat universal” com va dir Monasterio.