L’Agenda Europea d’Ursula von der Leyen

Poc li va faltar a l’alemanya Ursula von der Leyen , en la sessió del mes de juliol proppassat, per no ser ratificada pel Parlament Europeu com a presidenta de la Comissió Europea corresponent  a la legislatura 2019-2024 .

Si finalment ho va aconseguir  fou , sobretot, perquè el seu discurs davant la cambra europea -un discurs entusiasta, europeista, pronunciat en tres idiomes (francès, anglès i alemany),   i molt ben estructurat-  va enlluernar a molts eurodiputats, fins i tot alguns d’ells situats en espectres  ideològics força allunyats del centre dreta en el qual ella milita (Partit Popular Europeu, PPE, a través de la democràcia cristiana alemanya, CDU), com és el cas dels verds o de grups populistes.

No va ser l’habitual discurs funcionarial, sinó que hi va posar emoció i va resultar convincent. El va acabar en alemany amb un animós “Llarga vida a Europa“!  Tot i així, només va aconseguir nou vots més dels necessaris pel seu nomenament. Els socialdemòcrates alemanys van fer campanya en contra seu i, fins i tot, van redactar un informe que desqualificava la candidata d’Àngela Merkel, tenint en compte que  no havien pactat el seu nom amb la cancellera, malgrat que governen Alemanya en coalició. I van arrossegar una bona part de la família europea socialista, encara que no va ser el cas del PSOE. Va ser votada per la seva pròpia família política, els populars, però els liberals només van acceptar donar-li suport a l’últim minut, sense gaire convenciment. El fet que el vot fos secret sembrava encara més dubtes.

El seu  discurs  va consistir en presentar una Agenda Europea, és a dir, les orientacions polítiques de la Comissió Europea per als pròxims cinc anys. Europa necessita un pla per als pròxims cinc anys i ella va demostrar que el tenia. Va presentar un projecte comú del que només en  queden fora els il·liberals que pretenen dinamitar la UE des de dins de les seves pròpies  institucions. La seva idea d’Europa és la d’un espai de ciutadans lliures, iguals i solidaris, cosa que avui en dia no resulta òbvia, i que cal ser recordada tantes vegades com sigui necessari. Ella ho va fer en el moment i en el lloc oportuns.

Els sis grans punts de l’Agenda Europea per als propers cinc anys són esquemàticament els següents :

  • Un gran “Pacte Verd“ europeu en els seus primers cent dies en el càrrec, amb legislació per convertir Europa en el primer continent climàticament neutre el 2050, a més de transformar seccions del Banc Europeu d’Inversions (BEI ) en un Banc Climàtic.
  • Una economia que posi les persones en primer lloc. Es tracta de crear un pilar social europeu, al costat del pilar econòmic, que s’haurà de completar amb les reformes necessàries de la zona euro. Va prometre donar suport a un subsidi d’atur europeu, un salari mínim i una garantia juvenil. Tot dins d’una Unió que persegueix la igualtat i una fiscalitat justa.
  • Una Europa que lideri la revolució digital. També en els seus primers cent dies de presidència es proposa adoptar  nova normativa sobre la Intel·ligència Artificial amb un focus ètic i humanista.
  • Protegir la qualitat de vida europea i protegir els ciutadans europeus. El nostre continent és l’espai del món on és més elevat el respecte de l’imperi de la llei, les llibertats individuals i els drets humans. També és líder  en  l’estat del benestar. Conseqüentment, necessita una política migratòria que estigui a l’alçada dels reptes actuals i que sigui també exemplar. Es proposarà un Nou Pacte sobre Migració i Asil.
  • Europa ha de ser un actor global més efectiu. Ha d’actuar més unida tant dins de casa seva com en l’escenari internacional. Cal preservar el seu lideratge com a potència comercial, defensar el multilateralisme i avençar vers una veritable política europea de defensa, coordinada amb l’OTAN. En els propers cinc anys cal arribar a una genuïna Unió Europea de Defensa.
  • Impulsar la democràcia europea i millorar el funcionament de les institucions europees. Als parlamentaris, Ursula von der Leyen els va garantir que tindrien dret d’iniciativa legislativa. Es convocarà una Conferència sobre el Futur d’Europa l’any 2020, que es clausurarà al cap de dos anys. Tota la ciutadania europea és cridada a participar-hi. Es definiran els objectius de futur de la UE que s’implementaran a partir de 2022 .

Ursula von der Leyen va concloure el seu discurs amb aquestes paraules: “Aquesta és la meva visió per a Europa. La posaré en marxa des del primer dia que comenci a treballar la nova Comissió Europea. El primer dia posaré en marxa un Col·legi de Comissaris amb paritat de gènere. Al cap de 100 dies, presentaré el Pacte Verd per a Europa. L’any següent començarà la Conferència sobre el Futur d’Europa. L’any 2004 disposarem d’una nova política migratòria i cada treballador tindrà un garantit un salari mínim. Aquesta és la Europa per la que lluitaré”.

La nova Comissió Europea començarà les seves activitats  el proper mes de novembre. Ursula von der Leyen  disposarà de cinc anys per tirar endavant  aquesta Agenda Europea que sembla molt prometedora.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.