Aquesta setmana, prèvia a Nadal, es juguen basses decisives per garantir la investidura de Sánchez.
Segons com es despleguin les cartes podrà esdevenir president o ens veurem abocats a unes noves eleccions. La carrera d’obstacles comença avui, perquè la justícia belga celebra una nova vista sobre l’extradició de Puigdemont, Comín i Puig sol·licitada per la justícia espanyola.
Si no hi ha sorpreses és previsible que es determini un nou aplaçament a l’espera de la sentència que dictarà el Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat com a eurodiputat d’Oriol Junqueras.
També avui Sánchez es reuneix amb el PP i Cs. És molt difícil que de la primera reunió en surti res de positiu per a la investidura i tot queda a l’expectativa de si Cs seria capaç d’oferir-li els seus vots que serien suficients per tirar endavant el govern de socialistes i Podemos sense la necessitat dels vots d’ERC.
El dimarts farà l’estranya roda de telefonades als presidents autonòmics, que tothom sap que no tenen altra finalitat que justificar la trucada a Torra. És una incògnita què es pot produir en aquesta conversa telefònica, que en tot cas està llastrada per les males relacions personals, com a conseqüència del fet que Sánchez no va voler contestar a les trucades prèvies del president català. El fet que estigués en campanya electoral segurament va ser determinant. Però també ens explica que el candidat a la Moncloa és una persona que es mou amb criteris molt a curt termini. Ara li aniria molt bé que la seva relació amb Torra fos com a mínim normal.
El dijous és segurament un dia decisiu. Si el Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea resol favorablement i Junqueras assumeix la seva condició plena d’eurodiputat, tot serà més fàcil per a l’entesa amb ERC, i possiblement s’obrirà una nova perspectiva, almenys en aquest sentit. Però això també significarà un reforçament de les posicions independentistes davant d’un govern parlamentàriament feble.
Una complicació addicional és l’efecte colateral favorable a Puigdemont, que podria també arribar a gaudir d’aquesta condició i afavorir d’aquesta manera el seu paper polític. Si la sentència és desfavorable, ERC ho tindrà més difícil per pactar però alhora el bloc independentista es veurà afeblit.
I finalment, l’explosiva setmana clourà amb una cita decisiva. El congrés d’ERC el dissabte i diumenge que definirà l’estratègia a seguir. La direcció del partit sembla tenir ben amarrades les conclusions finals, però mai s’ha de perdre de vista que ERC ha estat un partit de reaccions imprevistes, si bé ara aquest espontaneisme polític es veu atemperat per la proximitat del poder.