La rapinya fiscal socialista

Espanya, i encara mĆ©s Catalunya, viu una veritable rapinya fiscal generada pel govern socialista. Illa, en la seva campanya ja ha avisat que no pensa reduir impostos si acaba governant, malgrat que la fiscalitat catalana encara agreuja mĆ©s la greu situació espanyola. No Ć©s per res que en el nostre paĆ­s l’increment de la pressió fiscal ha estat una de les mĆ©s altes de la UE.

Les xifres ho confirmen:

Entre el 2014 i el 2023, els ingressos per IRPF han crescut un 79% passant de 67.000 milions a 120,3  milions. L’IVA, per la seva part, ha passat de 49,1 mil milions a 83,9 mil milions, el que significa un increment del 70,8%. L’impost de societats encara ho ha fet mĆ©s, si bĆ© la xifra absoluta Ć©s molt mĆ©s modesta. El 2023 han recaptat 35,1 mil milions per 16,2 mil milions el 2014. Això significa mĆ©s que doblar els ingressos.

El que prĆ cticament no s’ha mogut de lloc han estat els impostos especials, ja que han crescut nomĆ©s 1 milió en aquesta dĆØcada, passant de 19,8 a 20,8. Crida l’atenció poderosament aquest fet perquĆØ precisament en aquest capĆ­tol hi ha tot el rĆØgim fiscal que hauria de regular la transició ecològica i dissuadir determinats consums. Però, evidentment, el govern per molt discurs que faci no estĆ  per aquesta tasca, sinó senzillament per recaptar i no complicar-se la vida. I per obtenir aquest fi res millor que anar a petar als grans impostos.

Podem veure amb mĆ©s claredat encara la barbaritat fiscal dels governs socialistes en aquests anys, si considerem dos fets. Els grans increments es produeixen a partir del govern SĆ”nchez, fins aleshores els increments són moderats. L’altre factor decisiu a comparar Ć©s com han evolucionat al llarg d’aquests mateixos anys la renda per cĆ pita i els beneficis empresarials, perquĆØ ens permet constatar si hi ha relació entre la seva evolució i la de la fiscalitat.

El resultat és clamorós

La renda per cĆ pita, que guarda relació directa amb l’IRPF i tambĆ© en gran manera amb l’IVA, nomĆ©s ha crescut aquesta dĆØcada un 22,2%. Això significa que l’augment de l’IRPF ha superat l’increment de la renda amb mĆ©s de 52 punts percentuals (pp) i l’IVA ho ha fet en mĆ©s de 48 pp.

Per la seva banda, els beneficis empresarials, en aquest cas mesurats pel perĆ­ode 2014-2021, han crescut un 121,3% i això significa que l’increment de l’impost de societats ho ha fet en 105 pp mĆ©s, una barbaritat. DesprĆ©s diuen que paguem pocs impostos si ho comparen amb altres paĆÆsos, però Ć©s clar quan es fa la comparació s’han de tenir en compte dos factors que s’obliden.

Un, el de la renda del respectiu paĆ­s perquĆØ com veiem en el cas espanyol, la mossegada fiscal cada vegada deteriora mĆ©s els ingressos de la gent, o en altres paraules, cada vegada treballem mĆ©s temps l’any per pagar a hisenda.

L’altre factor, que tĆ© molt de pes en el cas espanyol, Ć©s l’anomenada cunya fiscal que afegeix als impostos, la quota empresarial i del treballador a la Seguretat Social que, en el cas d’Espanya, Ć©s particularment elevada i creixent. D’aquĆ­ que el president de la CEOE, Antonio Garamendi, va demanar que aquesta part fos descomptada del salari i pagada directament per cada treballador, de manera que aquest poguĆ©s constatar la importĆ ncia dels diners que per aquesta via van a petar a l’Estat. La petició va ser acollida amb gran escĆ ndol per part del govern, segurament perquĆØ tot el que sigui clarificar la qüestió fiscal Ć©s contrari a la seva lògica.

Estem en un sistema en el qual es vol que els ciutadans depenguin cada vegada mƩs del mateix Estat, de manera que els seus diners vagin i tornin degudament retallats en un camƭ que nomƩs beneficia al nepotisme polƭtic i la democrƠcia.

Estem en un sistema en el qual es vol que els ciutadans depenguin cada vegada mƩs del mateix Estat, de manera que els seus diners vagin i tornin degudament retallats Share on X

Creus que Salvador Illa podrĆ  ser president de la Generalitat de Catalunya?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.