No està clar que la tragèdia dels morts de la Covid-19 sigui assumida en tota la seva dimensió més enllà dels seus entorns familiars i de relació, malgrat que la seva magnitud és històrica. Excepte a la Guerra Civil, mai Catalunya havia perdut tantes persones en un període tan breu de temps.
A la primera onada, que va del 9 de març al 21 de maig, varen morir 12.850 persones, i aquesta segona onada, del 6 de juliol al 8 de novembre, han mort 3.987 persones. El total és de 16.837 morts, pròximes a les 18.843 de Madrid, malgrat els estralls que va sofrir la capital espanyola en la primera onada. Però és que en aquesta segona la seva xifra de morts, 2.630, ha estat clarament inferior a la de Catalunya.
Per situar alguns elements també tràgics de referència, es pot esmentar els 3.688 morts per la repressió franquista un cop acabada la Guerra Civil, i amb una xifra molt més gran, els 8.352 morts que van sofrir la repressió del bàndol republicà en els primers mesos de Guerra a Catalunya. Com es pot constatar aquells dos fets, que han deixat una amarga memòria col·lectiva, estan lluny del que està comportant la Covid-19 fins ara. No és gens clar que aquesta manca de percepció del desastre que està succeint ajudi a assumir els comportaments necessaris.
Les xifres indicades procedeixen de les dades de l’INE sobre excés de mortalitat, que és el millor indicador dels estralls reals que està ocasionant la Covid-19.
La població de Catalunya, les organitzacions que la representen, i encara més el Parlament i el govern, tenen pendent una anàlisi acurada de com ha estat possible aquesta catàstrofe que a més ha estat reiterada, perquè Catalunya ja va ocupar un lloc destacat en la primera onada, i ara, a diferència de Madrid, també està en aquesta posició en la segona onada que encara no ha finalitzat del tot, si bé ja sembla que està dominada. En els dos casos la mortalitat catalana ha estat clarament per sobre de la mitjana espanyola. En la primera onada fou del 167,93%, mentre que a Espanya fou de 102,94% per cada 100.000 habitants. Per a la segona, significativament menor, la taxa espanyola és de 49,34%, mentre que la catalana és de 52,1%.
Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS