La gestió de la capacitat intel·lectual

La intel·ligència és aquella facultat d’entendre, d’interpretar correctament allò que aprenem. Però vet aquí, que com tota facultat humana, és extraordinàriament complexa, perquè cal tenir present que una cosa són les qualitats que té una persona, i un altre és la capacitat d’utilitzar-les adequadament.

Hi ha persones que tenen un coeficient intel·lectual molt alt, i, en canvi, no el saben gestionar correctament. L’Albert Einstein, un home amb una capacitat intel·lectual extraordinària, tenia grans dificultats per relacionar-se positivament. I és que com en una partida de dòmino, no sempre guanya el jugador que té millors fitxes, sinó aquell que les sap jugar millor.

Aquest exemple es veu clarament en les relacions interpersonals. Perquè aquestes funcionin bé, no és suficient que les persones tinguin moltes qualitats, sinó que tinguin ganes de voler-se entendre.

Això ho constatem significativament en les relacions de parella. De vegades veiem que individualment considerats, són magnífics i com a parella són un desastre.  Perquè en lloc de sumar les qualitats, el que fan és anul·lar-se mútuament. En lloc de sumar esforços per a ajudar-se, el que fan és gastar esforços en enfrontaments i baralles.

Quan, en canvi, hi ha respecte i comprensió, no sols se sumen els esforços dels dos, sinó que es multipliquen. Aleshores, la parella adquireix una nova realitat  que supera de llarg la qualitat de les dues persones individualment. Com diu aquell poema de Mario Benedetti,  “tu y yo, unidos codo a codo, somos mucho más que dos…”

Si un dona suport a l’altre, es desvetllen capacitats que potser estaven adormides, i se’n creen de noves. Perquè el suport mutu, és la porta d’entrada a l’art d’estimar i el camí per a ser feliç, i fer feliços els altres.

Educar significa ensenyar a usar correctament les nostres capacitats naturals. La persona intel·ligent és aquella que sap orientar els seus recursos de forma que el projecte de benestar i felicitat personal, coincideix amb un projecte de benestar i felicitat universal, fent del nostre entorn un espai de bones relacions, on el respecte i l’amor mutu circuli en totes direccions.

És un camí que dona sentit a la vida i és el fonament més segur per construir la pau.

El suport mutu, és la porta d'entrada a l’art d'estimar i el camí per a ser feliç, i fer feliços els altres. Click To Tweet

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.