La Fundació “la Caixa” promou accions interculturals a Catalunya per pal.liar l’impacte de l’emergència sanitària

El Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (Projecte ICI), impulsat per la Fundació ”la Caixa”, presidida per Isidre Fainé i dirigida per Antoni Vila, posa en marxa diverses accions especials per pal·liar els efectes del confinament. El programa promou la salut de les comunitats interculturals més vulnerables i referma el valor de la cohesió social durant l’emergència sanitària. A través d’entitats locals, i en col·laboració amb els equipaments sanitaris i les administracions públiques, el Projecte ICI ofereix suport a les persones més vulnerables dels 36 territoris d’Espanya on és present,12 d’ells a Catalunya.

Entre aquestes accions, hi ha la traducció i difusió de la informació sobre el coronavirus i les mesures de confinament per part dels equips per a les comunitats d’origen estranger que habitualment no accedeixen als canals locals d’informació i no tenen coneixement de les indicacions sanitàries. També s’ofereix orientació en matèria d’ajudes i mesures relacionades amb la suspensió de l’activitat econòmica, així com suport emocional i legal a famílies afectades pel context d’emergència sanitària.

Amb la vocació de protegir els col·lectius en risc d’exclusió social, diferents equips comunitaris han constituït una xarxa de voluntaris per a la confecció de mascaretes i per ajudar a portar la compra i medicaments a les persones que ho necessiten. Pel que fa al context d’educació telemàtica, el Projecte ICI ofereix suport i orientació escolar, i fa un seguiment de les tasques de l’alumnat durant
el període de confinament.

El valor de la solidaritat veïnal i la salut comunitària

El Projecte ICI parteix de la base que l’organització comunitària és indispensable per a la generació de respostes integrades i coordinades a cada territori. Per això, s’han posat en marxa diverses accions, com ara la promoció d’activitats educatives, els espais d’oci compartits en família, les «cadenes de favors» o la gestió de Bancs del Temps, amb la finalitat de promoure la solidaritat veïnal i la responsabilitat comunitària per preservar la salut comuna.

A través de les xarxes socials el Projecte ICI anima els col·lectius a participar en activitats col·laboratives, com per exemple un «contacontes itinerant», i difon les actuacions solidàries per promoure l’ajuda i la unió entre el veïnat del territori. Així mateix, en el marc de la iniciativa «xarxes antirumors», els equips ofereixen informació contrastada per desmuntar les mentides que circulen
sobre el coronavirus.

«A la Fundació ”la Caixa” creiem en la suma d’esforços entre els agents del territori per superar qualsevol adversitat. Per això, en aquests moments de dificultat, volem redoblar el nostre compromís amb els col·lectius vulnerables i estar al costat de les persones que més ho necessiten», ha subratllat el subdirector de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Marc Simón.

«Aquesta crisi tan aguda posa encara més de manifest la rellevància de disposar de processos participatius, espais de relació i comunitats locals organitzades i enfortides. La situació evidencia de manera clara la necessitat de continuar promovent la convivència intercultural i la cohesió social en l’àmbit local», ha explicat el Director Científic del Projecte ICI, Carlos Giménez.

Projecte ICI: deu anys teixint interculturalitat

El Projecte ICI s’erigeix com un eix fonamental per frenar, evitar i superar processos i situacions d’exclusió social en territoris d’alta diversitat i interculturalitat, i es concreta en diferents activitats dirigides a crear un teixit social fort. Al llarg d’aquests anys, amb el treball conjunt de les administracions, les entitats i la ciutadania, ha aconseguit sistematitzar un model per fomentar
la convivència i la cohesió social, cosa que fa que sigui exportable a altres territoris i entitats que el vulguin aplicar.

En el conjunt dels 12 territoris que són a Catalunya, 44.339 persones van participar en 928 projectes comunitaris el 2019. En total, més de 157.000 persones es van sumar a les 2.787 activitats i accions impulsades l’any passat a tot l’Estat. Promogut des de l’any 2010 per la Fundació ”la Caixa” en 36 territoris d’Espanya, amb la col·laboració dels ajuntaments, els professionals tècnics i el teixit social, el projecte referma el valor de la diversitat cultural, ètnica, lingüística i religiosa dels municipis i barris, en favor de la convivència ciutadana intercultural.

L’assoliment més gran del projecte és la promoció d’un nou model d’intervenció social, gràcies a la interacció entre persones i col·lectius diversos i a l’adequació de les institucions a aquesta realitat. A partir d’aquest model, s’està desenvolupant una nova cultura de prevenció, regulació i convivència
ciutadana intercultural que suposa una valuosa aportació en la recerca de noves vies per afrontar el repte europeu i mundial de gestionar en positiu la diversitat cultural, ètnica, lingüística i religiosa.

Cadenes de favors, Bancs del Temps, contacontes itinerant, xarxes antirumors Share on X

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.