S’ha fet públic un ampli estudi realitzat pel sistema sanitari de Castella-la Manxa, que és una de les comunitats més danyades després de Madrid i Barcelona, sobre 10.504 pacients de Covid-19 ingressats als hospitals d’aquella autonomia. La dada assenyala que el 6% dels ingressats van acabar a l’UCI. Aquest estudi té com a finalitat conèixer quins són els signes més clars que precedeixen a l’ingrés a cures intensives, de manera que faciliti a qui pateix aquests símptomes un tractament més immediat i més enèrgic que eviti posteriors complicacions. Però el resultat també permet constatar com van ser discriminades les persones de més de 70 anys de l’accés de l’UCI amb independència de si ho requerien o no.
El perfil de persona que va ser ingressada era la d’un home de més de 56 anys. Però si s’observen les dades generals per edats de les persones ingressades a les UCi espanyoles, es constata que malgrat ser la majoria dels ingressats als hospitals, els més grans de 70 anys només hi van accedir un 10,2% i de més de 80 eren només el 1,2%. Aquestes xifres signifiquen que pràcticament l’UCI es va concentrar en les persones que tenien de 56 a 70 anys i van descartar les d’edat superior, de manera que per sota d’aquest tall d’edat totes les persones tenien els serveis de l’UCI. En aquesta decisió no intervenia la necessitat ni les perspectives, sinó que fonamentalment es feia per una raó d’edat. És el mateix procediment que s’ha seguit amb les residències per no traslladar els malalts més greus als hospitals.
Hi ha moltes denúncies sobre el tracte a les residències als tribunals. Veurem com es resolen. Però molt poques en relació amb l’abordatge que ha fet el sistema hospitalari per raons d’edat. Aquesta és una ferida oberta que no quedarà tancada fins que un informe independent clarifiqui la forma en què es va procedir, un fet improbable perquè el mateix sistema hospitalari i la professió mèdica no té un especial interès en què es conegui la realitat amb comptades excepcions, com la del metge especialista en medicina intensiva, Gabriel Heras, de l’Hospital Universitari de Torrejón, que impulsa el projecte internacional per humanitzar les cures intensives a fi de garantir un tracte humà en aquesta fase tan difícil de l’assistència hospitalària.
Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS