‘Jordi Fornas. La imatge de la Catalunya dels 60’

El Museu del Disseny dedica una retrospectiva al grafista, pintor, fotògraf i escultor Jordi Fornas (1927-2011), qui va marcar amb el seu disseny de llibres i discos el renaixement cultural dels anys 60.

Als anys seixanta, es va posar en marxa una indústria cultural a Catalunya que pretenia recuperar la presència dins la societat catalana, perduda i silenciada pel règim franquista des del final de la Guerra Civil. La cultura catalana va deixar d’estar a la defensiva i va passa a adoptar, clarament, unes actituds més creatives i dinàmiques. Aquesta reacció es volia fer evident no sols amb el contingut, sinó també a través de la imatge.

Format a l’Escola de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, Jordi Fornas es va dedicar plenament a la producció pictòrica i artística. A principis dels anys seixanta, va començar a tenir encàrrecs a títol personal i va deixar de banda la pintura per dedicar-se plenament al disseny gràfic. En aquest àmbit, va assolir un prestigi i reconeixement considerables i va ser artífex del disseny d’alguns dels pilars moderns més importants del renaixement cultural de la segona meitat del segle XX, donant identitat gràfica a la nova cultura de masses en català que es va desenvolupar a Catalunya.

La seva obra gràfica beu de l’estètica pop britànica, del disseny de l’escola suïssa i, especialment, de la gràfica francesa dels anys cinquanta. La mescla de totes aquestes influències es veu plasmada en recursos i usos que componen un dels puntals del que anomenem estil Fornas.

Com a responsable de la imatge gràfica de la nova Edicions 62, dels inicis de la Gran Enciclopèdia Catalana, de la revista ‘Serra d’Or’ i de la discogràfica Edigsa, Fornas va aconseguir un disseny gràfic innovador combinat amb fotografies fetes per ell mateix, molt entroncat amb la modernitat europea del moment. Entre els dissenys més emblemàtics i reconeguts hi ha la col·lecció de novel·la policíaca ‘La cua de palla’, dirigida per Manuel de Pedrolo.

Comissari de la mostra: Pau Llop

Dies: des de 08/04/2022 al 24/07/2022

Lloc: Museu del Disseny de Barcelona (Plaça de les Glòries Catalanes, 37)

 

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.