Per primer cop, dues empreses nord-americanes de xarxes socials han acusat a la Xina d’haver realitzat campanyes de manipulació de la informació per tal de influir en la opinió pública contra els manifestants a Hong Kong.
Twitter i Facebook han publicat el mateix dia declaracions. Val la pena llegir el que Twitter afirma:
“En general, aquests comptes intentaren deliberadament i específicament sembrar la discòrdia política a Hong Kong, incloent el soscavament de la legitimitat i el posicionament polític del moviment de protesta local. En base a la nostra investigació intensa, disposem de proves fermes que apunten que es tracta d’una operació coordinada i recolzada per l’estat”.
Cal considerar que les dues multinacionals romanen sota censura xinesa a través del “Gran Tallafocs”, nom que rep el sistema que bloqueja l’accés dels usuaris xinesos a determinades pàgines web.
És la primera vegada que Facebook i Twitter surten per elles mateixes a anunciar que han patit atacs dirigits probablement per un govern. Aquesta novetat es podria explicar per la voluntat de mostrar-se pro-actives i evitar crítiques com les que reberen després de les eleccions nord-americanes del 2016 o el Brexit.
Recordem que les dues empreses foren llavors acusades d’haver vehiculat operacions del govern rus per manipular l’opinió pública. Des de llavors, les reiterades acusacions de col·laborar indirectament amb el règim polític de Vladimir Putin les han posat en una situació molt incòmode.
Situació d’altra banda paradoxal tenint en compte que tan sols uns anys abans, Facebook i Twitter rebien l’aclamació unànime dels demòcrates d’arreu del món pel servei que prestaren a les revoltes àrabs.
Amb el temps s’està demostrant que les xarxes socials són simplement un instrument de comunicació política que pot fer-se servir per una multiplicitat de causes, des de la defensa de la democràcia i la denuncia de la tirania política fins a la propaganda dictatorial i la manipulació a gran escala a favor d’un govern.
Quant a ella, la Xina s’ha armat durant els darrers anys d’un arsenal considerable per tal de lliurar guerres de informació. Al 2016 l’exèrcit xinès establí la Força de Suport Estratègic, una entitat dedicada a desenvolupar i coordinar operacions de guerra electrònica i psicològica.
El domini de l’espai informatiu és clau en qualsevol conflicte bèl·lic o polític. A nivell intern, permet reunir la població rere la causa nacional; a nivell internacional, pot influir la opinió pública global i inclinar la balança a favor d’un bàndol o d’un altra.
El cas de Hong Kong mostra que un cop més la Xina ha seguit el camí iniciat per Rússia en matèria de combat modern. Els estralls que Pequin, molt més rica i tecnològicament puntera que Moscou, podria causar en el terreny de la guerra de informació són enormes.