Aquest diumenge passat va ser l’últim dia en el qual es podien fer públiques les enquestes i s’ha produït una allau. No totes tenen el mateix valor perquè n’hi ha que venen d’empreses acreditades i altres de més dubtoses.
Però, en tot cas, sense entrar massa en aquesta qüestió el resultat de les 6 últimes enquestes dutes a terme per Sociométrica, el tracking de Sondaxe, DYM, Demoscopia, Gesop i 40dB, donaria com a resultat una victòria del PP, assegurant-se amb un marge estret la majoria absoluta amb 38 o 39 escons sobre un total de 75.
El segon lloc correspon al BNG amb 23 i, finalment, els socialistes amb 12 diputats. Pot entrar, però ni molt menys ho confirmen totes les enquestes, Democracia Ourensana amb 1 diputat per a la seva província i no obtindrien representació ni Vox, ni Sumar, ni UP.
Aquests resultats poden tenir algunes matisacions. Una important és la tendència creixent a l’alça del BNG, que pot fer perillar la majoria absoluta dels populars. Precisar els efectes és difícil perquè es mouen en l’àmbit de província i perquè el BNG el que fa és mossegar vot als socialistes. Si bé cal considerar el factor abstenció que va ser molt alt en les últimes eleccions, que ara podria ser menor i no queda clar en quin sentit aniria aquest flux de votants. Almenys no amb les dades publicades.
Per tant, l’augment de la participació pot liquidar la majoria absoluta del PP o pel contrari consolidar-la. Cal recordar que fins ara en totes les eleccions a Galícia els populars han millorat els resultats que li donaven les enquestes. És clar que sempre hi ha una primera vegada.
El tracking continuat de Sondaxe mereix una més gran atenció perquè aquest tipus de metodologia acostuma a precisar més els resultats. En les últimes dades li donava 39 escons al PP, per 23 al BNG i els 12 de rigor als socialistes. També podem atorgar atenció a l’enquesta de 40db perquè és l’empresa que treballa per a El País i la Ser i, per tant, la més pròxima a interpretacions desfavorables als populars. En aquest cas atorgava la majoria absoluta raspada al PP, 38 escons, per 24 al BNG i els 12, que sembla una xifra molt estable, al PSOE. Aquesta enquesta, però, presenta una dada que qüestiona el conjunt. El PP obté el 45% dels vots mentre que els socialistes i el BNG per separat obtenen un altre 45%.
Doncs bé, quan se’ls hi pregunta quin govern preferirien, només un 29% diu que voldrien un govern en solitari del PP. Per tant, 16 punts percentuals, que és molt, de votants populars resulta que s’inclinen per aquesta opció, però no volen que governi. Aquest resultat evidentment no té cap mena de lògica, més quan les alternatives de pacte del PP amb altres, com puguin ser Vox, donen resultats encara menors. El bloc del BNG i el PSG sí que obté un resultat consistent en la preferència de govern perquè assoleix el 46,5% que encaixa amb l’ordre de magnitud d’aquestes forces.
A més de la qüestió clau, de si el PP manté o no majoria absoluta per governar, hi ha un segon factor que és absolutament decisiu i que pot quedar emmascarat pel primer. Es tracta del minso resultat que assoleix el govern Sánchez; és a dir, socialistes més Sumar, perquè amb prou feines arriben al 20% dels vots. Per tant, a Galícia el govern espanyol aconseguiria un suport que com a molt significaria 1 de cada 5 votants. I això és molt prim i, malgrat l’especificitat gallega, pot anticipar una davallada a les eleccions europees del 9 de juny. Naturalment, si els populars perden la Xunta el cop sobre Núñez Feijóo serà molt contundent i fulminarà els mals resultats governamentals.