Els experts “alerten” del final de totes les restriccions al Regne Unit

Un grup d’experts mundials ha alertat que la decisió del primer ministre britànic Boris Johnson de posar fi a totes les restriccions per la pandèmia de la Covid-19 a partir del 19 de juliol suposa “una amenaça per al món” a causa de les probabilitats que es desenvolupin noves variants del virus.

Recentment el nombre de casos diaris de Covid al Regne Unit ha superat els 50.000. Més important, el nombre de morts diaris està també a l’alça des de fa ja més d’un mes, aconseguint els 49 a finals de la setmana passada.

Actualment el Regne Unit és el tercer país del món (segons les xifres oficials dels governs) en nombre total de casos actius de Covid, tan sols superat per Indonèsia i Brasil. Per si fos poc, s’estima que el nombre diari de casos de Covid podria ascendir als 100.000 en qüestió de dies.

Tot això malgrat haver injectat ja més de 120 dosis de vacunes per cada 100 habitants. El 53% de la població britànica ja està totalment vacunada i el 70% ha rebut almenys una dosi, segons les xifres del Financial Times.

La premsa sensacionalista britànica insisteix a referir-se al 19 de juliol com el “Dia de la Llibertat”. El ministre de sanitat Sajid Javid (infectat de Covid recentment) va declarar malgrat tot que el govern no es plantejava fer marxa enrere, tot i que fonts governamentals han admès més recentment que certes mesures podrien tornar a ser necessàries.

Mentrestant, un grup de científics britànics va organitzar un esdeveniment en línia batejat “cimera internacional d’emergència” per denunciar la fi de les restriccions. Hi van participar diversos assessors i exassessors dels governs de Nova Zelanda, Itàlia, Israel, Àfrica de Sud, Austràlia i Taiwan.

Els participants van signar un document en el qual van denunciar que la mesura tindria un “profund impacte nociu per a Anglaterra”. També van advertir que el fet que el Regne Unit sigui un dels hubs aeris més importants del món facilitaria l’expansió de noves variants.

Johnson ha estat sota pressió constant del seu partit per aixecar les últimes restriccions. Fonts del seu govern apunten que val més patir una nova onada a l’estiu, quan la pressió en els hospitals és menor, que a l’hivern.

És cert que la campanya de vacunació ha permès agilitzar molt el vincle entre el nombre total de casos nous i el de casos greus que requereixen ingrés a l’hospital.

Les projeccions actuals apunten que en cas de reobertura total aquest estiu, les hospitalitzacions podrien arribar a la xifra diària de 2.000. Una quantitat que equival a la meitat de les registrades durant l’onada de Covid que va afectar el Regne Unit el gener passat, i per tant en principi manejable.

La combinació de factors que presenta el Regne Unit aquest estiu, amb una de les poblacions més vacunades d’Europa i al mateix temps amb el nombre més gran de nous casos, pot oferir un valuós cas d’estudi per entendre millor com evoluciona la pandèmia.

L’aposta de Johnson i dels conservadors britànics és aconseguir el grau més gran d’immunitat col·lectiva mitjançant una combinació de vacunació i infeccions. El temps dirà si aquesta política poc ortodoxa té efecte.

En qualsevol cas, l’experiència britànica de l’hivern passat, que va poder facilitar l’aparició de la variant Alfa al sud de Londres, indica que l’estratègia de reobertura incondicional comporta greus riscos d’aparició de noves variants.

Les projeccions actuals apunten que en cas de reobertura total aquest estiu, les hospitalitzacions podrien arribar a la xifra diària de 2.000 Share on X

Creus que el Govern Català està gestionant bé la pandèmia?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.