Es tracta pràcticament d’un cas de llibre de text per mostrar la coherència sol és la primera víctima en política exterior.
Aquesta setmana, el president dels Estats Units Donald Trump ha “regalat” –per a fer servir un dels termes emprats pels comentaristes- els Alts del Golan a Israel. Trump ha en efecte anunciat que el seu país reconeixia “la plena sobirania de Israel sobre els Alts del Golan”. La declaració ha vingut sense cap contrapartida anunciada per la part del govern israelià envers els Estats Units.
Els Alts del Golan són un territori que se situa al nord de Israel, i que formalment segueix formant part de Síria des de que al 1967 el Tsàhal, l’exèrcit israelià, els ocupà a la fi de la Guerra dels Sis Dies.
Un observador atent de la política internacional hauria de sorprendre’s pel fet que Washington reconegui sense exigir res a canvi la sobirania d’Israel als Alts del Golan i que en canvi es negui rotundament a reconèixer la sobirania de Rússia a Crimea.
Deixant de banda la gran diferència en les dates de l’annexió de cada territori (1967 i 2014), les dues operacions d’ocupació es feren i s’han mantingut des de llavors de forma semblant: mitjançant la força militar.
La major part dels membres de la comunitat internacional s’han negat a reconèixer cap de les dues annexions. S’han mantingut així fidels als principis ben consolidats pel dret internacional públic de la integritat territorial i la prohibició de l’ús de la força armada entre estats.
Una àrea clau per Israel
Amb o sense el reconeixement dels Estats Units, i degut al fet que la zona té un immens valor estratègic per a Israel, és del tot impensable que el Tsàhal s’hi retiri. En efecte, i tal com el seu nom indica, els Alts del Golan ofereixen una altura a Israel que resulta clau per a defensar el país d’una potencial agressió de Síria.
Aquesta conclusió de les elits israelianes es veié particularment reforçada al 1973, després de que la coalició àrab formada per Síria i Egipte ataqués Israel en que s’ha acabat coneixent com Guerra del Yom Kippur. La batalla pel control dels Alts del Golan fou una etapa clau que permeté que l’estat israelià sobrevisqués.
A més, degut al fet que la seva vessant nord esdevé una plana que arriba fins a Damasc, resulten ésser l’emplaçament ideal de Israel per a recopilar tot tipus de intel·ligència provinent d’ondes electromagnètiques (comunicacions de ràdio, de telefonia mòbil, etc.).
Imatge de portada: el president dels Estats Units Donald Trump i el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu a Washington dilluns passat.