Els millors eslògans de campanya dels últims presidents d’Estats Units

Si pensem en la campanya electoral de Barack Obama, de seguida ens passa pel cap la ja cèlebre frase “Yes, we can” (sí, podem). Aquest va ser l’eslògan del seu primer mandat, el que el va portar a la presidència dels Estats Units. Però tots els presidents nord-americans han hagut de fer campanyes per arribar al poder, i tots han hagut de tenir uns bons eslògans per poder-lo aconseguir. De fet, aquests lemes tenyeixen de color la cursa per arribar a la Casa Blanca, a través de promeses, vigor o fins i tot humor.

Avui es decidirà el líder “del món lliure” dels pròxims quatre anys, i aquests també han creat la seva pròpia marca. Hillary Clinton té com a eslògan “Hillary for America”, és a dir, “Hillary per Amèrica”, un lema no massa original. Mentrestant, Donald Trump opta per “Make America Great Again!”, o el que és el mateix, “Fes d’Amèrica un gran país de nou”.

"Lluitant per nosaltres" és un dels altres grans lemes de la campanya de Hillary Clinton.
“Lluitant per nosaltres” és un dels altres grans lemes de la campanya de Hillary Clinton.

main-qimg-8b48e3bbf50b921111628ae9950afb52-c

Repassem però, els grans lemes de les campanyes dels Estats Units dels darrers 10 presidents americans.

John F. Kennedy 1961-1963: “A time for greatness” o “We can do better”

thumbnail

Kennedy va ser el segon president més jove de la història dels Estats Units. El 1960 va accedir a la Casa Blanca amb només 43 anys, però al cap de 3 anys va morir assassinat. Això si, es va imposar a Nixon en una de les votacions més ajustades que hi ha hagut fins ara, en part, segurament gràcies als seus eslògans. “A time for greatness”, o el que és el mateix, “Temps per la grandesa”, i “We can do better”, és a dir, “Ho podem fer millor”.

Lyndon B. Johnson 1963-1969: “All the way with LBJ”

allthewaypresslogocircle_snapseed

Lyndon B. Johnson, més conegut com a LBJ, va tenir el difícil paper d’agafar la presidència del país després de l’assassinat de John F. Kennedy. Tot i així, el 1964 va aconseguir ser escollit per tornar a governar una legislatura més. I ho va fer amb el lema “All the way with LBJ”, és a dir, “Tot el camí amb Lyndon B. Johnson”.

Richard Nixon 1969-1974: “President Nixon. Now more than ever” i “Nixon’s the one”

baixa

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Richard Nixon es va fer amb el poder de la Casa Blanca el 1969, fet que li va permetre treure’s l’espina clavada des de la derrota amb Kennedy 8 anys enrere. D’aquesta manera, culminava el seu camí cap a la presidència, que acabaria totalment estroncat pel cas del Watergate. Però anem al fet, Nixon va guanyar les seves eleccions amb el lema “President Nixon. Now moret than ever”, o el que és el mateix, “President Nixon. Ara més que mai”, i també amb “Nixon’s the one”.

Gerald Ford 1974-1977: primer i únic president de la història dels Estats Units que no ha guanyat unes eleccions

El cas de Gerald Ford és del tot inusual. Va arribar a la vicepresidència del país durant el mandat de Nixon (1973-1974) sota els termes de la vint-i-cinquena esmena, i quan va succeir Nixon a la presidència, es va convertir en el primer president de la història dels Estats Units (i fins a la data, l’únic) que va arribar a ocupar aquest càrrec sense haver estat elegit ni president ni vicepresident. Per aquest motiu, no va fer campanya.

Jimmy Carter 1977-1981: “A líder for a Change” o “Not Just Peanuts”

carter

Jimmy Carter era un complet desconegut quan es va presentar com a candidat a les eleccions, però l’escàndol de Watargate encara estava fresc, i el fet que ell fos un polític sense experiència i, per tant, aliè a la politiqueria de Washington, el van convertir en un gran atractiu. També va guanyar les eleccions gràcies al fet que va estar dos mesos fent discursos per tot el país abans que els seus rivals demòcrates presentessin candidatura, per la qual cosa va tenir temps de donar-se a conèixer una mica més. Els seus dos lemes durant la campanya van ser: “A líder, for a change”, és a dir, “Un líder pel canvi”, i “Not just peanuts”, “No només cacauets”.

Ronald Reagan 1981-1989: “Are you better off than you were four years ago”

reagan_0

A Ronald Reagan el va fer famós el lema del seu primer mandat: “The time is now”, o el que és el mateix “Ara és l’hora”. Però també va ser molt original a l’hora d’escollir l’eslògan per encarar la seva segona legislatura. Després de quatre anys de govern, el 1984, el president va decidir llençar aquest titular als ciutadans dels Estats Units: “Are you better off than you were four years ago”, és a dir, “estàs millor que quatre anys enrere”. És clar, gràcies a la seva gestió. Però li va funcionar.

George H.W. Bush 1989-1993: “Kinder, Gentler Nation”

Bush volia una nació amable i cavallerosa.
Bush volia una nació amable i cavallerosa.

George Bush pare ha estat un home de política, que va dedicar tota la seva vida a la construcció d’un país. Va aconseguir posar fi a la Guerra Freda i a la Guerra del Golf Pèrsic, i la seva popularitat el van portar a considerar-lo infal·lible. També era molt més moderat que el seu fill. Però per arribar a aconseguir totes aquestes fites, primer va haver d’arribar a la presidència del país, i ho va fer a través del lema: “Kindler, Gentler Nation”, la traducció en català seria “Amable i cavallerosa nació”.

Bill Clinton 1993-2001: “For people, for a change”

Ara és la dona de Bill CLinton la que necessita el seu suport per guanyar les eleccions.
Ara és la dona de Bill CLinton la que necessita el seu suport per guanyar les eleccions.

Per la gent, per un canvi”. Aquest va ser el lema que va portar a Bill Clinton a la presidència del país nord-americà el 1992, derrotant l’aleshores president, George H.W. Bush. De totes maneres, a Clinton se’l recorda més per l’expressió “The economy, stupid”, “és l’economia, estúpid”, que li va llençar en plena campanya electoral a Bush pare. Aquesta expressió es va fer tan popular que es va estendre en la cultura política d’Estats Units (“és el dèficit, estúpid!”, “és l’empresa, estúpid!”, “són les matemàtiques, estúpid!” o “són els votants, estúpid!”, entre molts altres exemples).

George W. Bush 2001-2009: “Compassionate Conservatism” o “Reformer with Results”

GWB: remarks to Office of faith-based and community initiatives' national conference.
GWB: remarks to Office of faith-based and community initiatives’ national conference.

George Bush fill va aconseguir arribar a la presidència amb una peculiaritat, va obtenir menys vots que el candidat demòcrata Al Gore. Tot i així, es va acabar imposant per 271 vots electorals davant dels 266 del seu rival. Bush era molt conservador, i per això els seus lemes van ser: “Compassionate Conservatism”, “El conservadorisme compassiu”, i també “Reformer with Results”, “Reformador amb Resultats”.

Barack Obama 2009-2016: “Yes, we can”

184321

Obama ha tingut dos grans eslògans en la seva primera campanya. El primer, ja l’hem dit, el “Yes we can” que el va portar a la presidència el 2008, quan demanava el canvi després de 8 anys de govern republicà. Però també va tenir importància el lema “Change we can believe in”, és a dir, “El canvi en el qual tots creiem”.

Obama es va haver d’enfrontar a John McCain, que va utilitzar la frase “El país primer” per intentar guanyar les eleccions, sense èxit.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú