Una qüestió sempre discutible és quin és el nivell del salari mínim que una economia pot assumir sense crear més problemes que avantatges, com seria constituir un fre a l’ocupació. Una resposta de principi seria que el salari mínim hauria d’assumir el nivell que permetés una vida digna a la persona que el percep i considerant que aquesta ha de poder formar una família si així ho considera.
A aquesta condició hauria d’incorporar-se la referència familiar. Com que això és complicat, perquè o bé significa una multiplicació d’aquella retribució o bé pagar més a les persones que tenen famílies que depenen d’elles, amb la qual cosa s’estaria estimulant la seva desocupació, l’única resposta viable és que, com passa a la major part d’Europa, l’estat subvencioni a les famílies, especialment a aquelles que tenen menys ingressos.
Aquest enfocament, però, toparia amb la realitat econòmica de cada país, en el sentit de si les empreses es poden permetre un determinat nivell de retribució o no, pel que fa al salari mínim. Una resposta aproximada a aquesta qüestió es pot trobar si comparem els nivells de riquesa de cada país amb aquell tipus de salari. A tal fi es pot relacionar el PIB per càpita i salari mínim. Si fem aquesta aproximació, podem constatar com Espanya és un dels països que presenta un salari mínim més elevat. Les xifres següents permeten constatar-ho:
La relació entre salari mínim i PIB per càpita més desfavorable és la irlandesa perquè és necessari multiplicar per 36 el salari mínim per assolir el PIB per persona del país. És clar que en aquest fet influeix que Irlanda tingui un PIB per càpita molt gra,n de 62.980 euros el 2020. Aquest fet relativitza l’elevat salari mínim irlandès que és el més alt d’Europa amb 1.707 euros, després del de Luxemburg. Després la majoria de països es mouen en rangs bastant més reduïts perquè per obtenir el PIB per capita, cal multiplicar el salari mínim per 20 a 23. És el cas de Polònia (21,8), Alemanya (22), Portugal (23), mentre que a Espanya i França només cal multiplicar-ho per 20. Cal recordar que entre els grans països d’Europa, Itàlia no té salari mínim. Des d’aquest punt de vista, la retribució espanyola de 22.350 euros l’any 2020 en relació amb la riquesa mitjana del país resisteix positivament tota comparació.