Les malalties de transmissió sexual van en augment, estan disparades. És el que donen les xifres del Ministeri de Sanitat, que a causa de la pandèmia no havia pogut publicar les dades del 2019 i 2020 i que ara revelen que hi ha una altra pandèmia, les MTS i no perquè el VIH sigui responsable, la xifra del qual és precisament baixa.
«És molt complicat saber per què s’ha produït aquest augment», afirma Alicia Comunión, dermatòloga i coordinadora del grup d’ITS de l’ Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV), «però pensem que és perquè no s’utilitza el preservatiu en les relacions sexuals de qualsevol col·lectiu».
Són afirmacions que recull Diario Médico, que, a més, adverteix que no totes les MTS són de declaració obligada, només es compta amb dades d’infecció gonocòccica, sífilis, sífilis congènita, clamídia i limfogranuloma veneri, un altre tipus de clamídia, a més del VIH.
Aquestes infeccions han ocupat també un espai propi al 49è Congrés de l’AEDV celebrat a Màlaga, en un simposi per actualitzar la situació de les ITS.
Els grups d’edat representen diferents tendències d’infecció per malaltia. És el que s’ha extret del 49è Congrés de l’AEDV celebrat a Màlaga. En aquest sentit, per exemple, la clamídia afecta més dones menors de 25 anys. Aquesta infecció pot afectar el coll de l’úter o la gola si es practica sexe oral sense protecció, igual que el gonococ.
D’altra banda, segons Diario Médico, en nois hi ha més casos al voltant dels 25 anys, mentre que la sífilis s’encomana més sobre els 35. «És important recalcar que moltes no produeixen símptomes», afirma Alicia Comunión, per això que es contagia sense saber que s’està infectat . «En noies, dues de cada tres cervicitis per clamídia amb afectació del coll de l’úter són asimptomàtiques. Moltes van al metge quan noten alguna cosa però si no, no es fa cap mena de cribratge per detectar aquestes infeccions».
La cultura relativista que dissocia el sexe de la procreació causa estralls entre les persones i, especialment, entre els joves. El descens de parelles estables i de llarga durada, el sexe casual i, en definitiva, la pèrdua de valors al voltant de la parella contribueixen a aquest despropòsit, que no acostuma a ocupar les portades dels mitjans de comunicació generalistes.
Durant la pandèmia els casos que es van comptabilitzar a les consultes mèdiques van baixar, perquè només atenien urgències. Tot i això, després del confinament les xifres han tornat als nivells normals d’abans de la pandèmia amb un increment gradual com es registrava en els últims anys.
Per la seva banda, aquest tipus d’increment en les malalties de transmissió sexual no és degut al VIH, la incidència del qual decreix.