Eleccions catalanes: tendències electorals

En aquest punt de la pel·lícula són tan importants els resultats que donin les enquestes, si no més, com la tendència que aquestes assenyalen, i aquest indicador no exclou ni molt menys que puguin haver-hi sorpreses. Les últimes enquestes de principis d’abril continuen assenyalant la victòria pel partit socialista entorn dels 38 escons, seguit de JxCat, que mantindria el mateix resultat que en l’anterior contesa electoral, amb 32 escons. ERC perdria 4 escons i se situaria en 29. Aquest seria el bloc on es disputen les primeres posicions, perquè el que ve a continuació ja queda clarament distanciat.

El progrés del PSC és clar perquè millora 5 escons en relació amb els resultats de les eleccions de 2021. Però, atenció, perquè des de l’enquesta de mitjan març fins ara s’aprecia una pèrdua de vots que es pot estimar entre els 2 i 3 punts. Si aquesta tendència continua, la seva victòria es podria veure relativitzada i reduïda a la mínima expressió, perquè al mateix temps la tendència de Junts és totalment contrària; creix, i ho fa entre 4 i 5 punts. Per tant, la possibilitat d’un empat tècnic o fins i tot un sorpasso, posa molt més difícil la cosa. És perfectament viable. Seran les enquestes de la setmana que ve, després de les eleccions basques, les que diran si aquesta remuntada ha estat flor d’un dia o és realment una tendència consolidada.

Per la seva banda, ERC es manté al llarg d’aquest període d’un mes i mig i ni empitjora ni millora sensiblement. No sembla que pugui retrocedir, però, és clar, les millores de JxCat, si es produeixen, han de sortir d’alguna banda.

L’altre bloc està configurat pel PP, En Comú Podem, Vox i la CUP. En aquest cas, la millora dels populars és clara: incrementen 5 escons sobre els 9 que tenien i això proporcionalment és molt, si bé aquest sembla que serà el seu màxim creixement perquè no s’observa una tendència ascendent.

Per part dels Comuns es quedarien com estaven, però hi ha una fluctuació a la baixa que potser arribaria a fer-li ballar un escó i té el risc de quedar per darrere de Vox i ser el penúltim de la fila, perquè aquella formació espanyola perd diputats, 3, es queda amb 8, però la tendència és a l’alça, si bé no és clar que sigui suficient per conquerir un diputat més.

Finalment, la CUP experimenta una forta davallada: perd 3 escons, que segurament beneficien a Junts i a més la tendència és decreixent. Ara estaria amb 6 diputats, però podria quedar per sota d’aquesta magnitud.

ERC ho té difícil per remuntar perquè ni el govern ni el candidat gaudeixen de bona acceptació. La valoració del seu govern és dolenta o molt dolenta en un 64% dels enquestats. Per situar un punt de referència, al País Basc aquesta mateixa qüestió registra només un 38,5% de les opinions, i malgrat aquest fet, el PNB pot perdre les eleccions a mans de Bildu.

D’altra banda, Aragonès és amb diferència el pitjor dels 3 candidats. Només un 9% dels catalans l’elegeixen com a president, sent clarament superat per Puigdemont. Amb aquest bagatge és bastant clar que les eleccions anticipades d’Aragonès hauran estat un mal negoci per als republicans.

És hora d’un canvi!

Davant les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya, necessitem un espai polític plural que representi tots els ciutadans. Exigim una política responsable i compromesa amb el bé comú!
Adhereix-te a la Declaració de Converses a Catalunya https://conversesacatalunya.cat/declaracio-eleccions…/ #eleccions2024

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

1 comentari. Leave new

  • No hi ha cap partit que promogui una autèntica democràcia: llibertat de pensament, d’ensenyança, habitatge social, ajuda a la natalitat, control de l’immigració, respecta absolut a la nostra cultura, … Tot això em tira enrera de votar perquè els ciutadans som ninots en mans avaricioses de poder!

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.