Les últimes enquestes franceses, en concret la feta per Ifop, assenyalen que difícilment Le Pen traurà la majoria absoluta. En realitat, era un objectiu molt improbable, però al final s’ha construït aquesta imatge i la realitat de les dades situa el que en principi era més evident: guanyaran, però no per majoria absoluta. Aquest fet, en el cas de França, es veu afavorit per la segona volta que es durà a terme diumenge.
Segons l’enquesta citada, el 63% està en contra d’una majoria absoluta del Reagrupament Nacional (RN), la qual cosa significa, per tant, que només un 37% dels votants optarien per aquest resultat. Dels que van donar suport al RN en la primera volta, repetirien quasi tots, el 91%, si bé només atrauran una tercera part dels votants republicans, un 7% dels macronistes i un 6% del Nou Front Popular (NFP). Amb tots els enfrontaments entre candidats de NFP, republicans o macronistes amb RN, la balança s’inclina majoritàriament per la banda de tots aquells, i només quan el candidat és de la França Insubmisa, el partit de Mélenchon, el resultat queda pràcticament igualat.
Aquesta primera enquesta es veu confirmada per una segona que ja dona l’estimació de resultats en escons, un fet particularment complicat perquè cada circumscripció unipersonal, i n’hi ha 577, té la seva lògica. En principi, sembla que funcionarà el fet que allà on hi havia triangulars, un gran nombre han desistit a favor del més ben situat per confrontar-se amb RN i, d’aquesta manera, hi ha hagut 218 renúncies, pràcticament totes elles procedents del NFP o dels macronistes.
La previsió en escons de tot plegat atorga una clara majoria a RN de 210 escons, però lluny de la majoria absoluta de 279. El NFP n’obtindria 175 i, en tercer lloc, els seguidors de Macron, amb 125 escons. Els Republicans serien el quart grup representat amb 40 escons i n’hi hauria 27 distribuïts per candidats singulars. Com que el NFP és una coalició molt heterogènia formada per socialistes, socialdemòcrates, ecologistes, comunistes i el grup més important, el de la França Insubmisa de l’extrema esquerra, aquests 175 escons que obté tindran un comportament polític sensiblement diferent un cop passades les eleccions i segurament donaran lloc a tres o més grups parlamentaris.
Per tant, el panorama que s’obre dilluns a França és d’una difícil governabilitat: victòria clara del RN, però sense majoria absoluta i la tendència de Macron a utilitzar el que li permet la Constitució i declarar l’estat d’emergència més tard que d’hora perquè el més immediat que ve són els Jocs Olímpics, que trobaran França sense govern, però sí amb un president que encara té anys al davant. Tot plegat, complicat i conflictiu.
En relació amb els EUA, just abans del debat, Trump havia recuperat el lleuger avantatge d’un punt que durant unes setmanes va perdre davant Biden. Per tant, no tindria una especial significació. Si la té, però, que després del debat les enquestes ja registren un clar avantatge per part de Trump. Concretament de 6 punts, 49% a 43%.
Aquest últim resultat explica les pressions extraordinàries perquè Biden abandoni. La previsió és que l’actual president acabarà cedint perquè els resultats canten i, com que la percepció sobre Kamala Harris, la vicepresidenta, ha millorat, és molt possible que l’acabin presentant com a alternativa a Trump.