L’Ajuntament de Barcelona, presidit per Ada Colau, ha impulsat al llarg dels últims anys la celebració a la ciutat de el solstici d’hivern com “la festa en què la llum guanya a la foscor”, en lloc del Nadal.
L’Ajuntament ha convidat els barcelonins a què celebressin aquesta festivitat. L’any passat a la plaça més emblemàtica de la ciutat, la de Catalunya, es va instal.lar a una gran imatge de senyor “Hivern” envoltat d’un gran decorat de rellotges que significaven el pas el temps i el camí cap a la llum.
Tots aquests intents des del poder municipal d’ocultar la celebració cristiana contrasten amb l’atenció que Colau sempre ha tingut envers les festivitats religioses d’altres confessions, en concret la musulmana. Puntualment sempre els ha felicitat les seves festes més importants, com la de l’Anyell o la fi del Ramadà.
Però l’intent d’Ada Colau ha xocat amb la realitat de la tradició que no només és religiosa, sinó també cultural i pràctica, com totes les tradicions populars que tenen el seu origen en el cristianisme.
Per a més inri d’un govern que es vol anticapitalista, el senyor “Hivern” tenia un cost, perquè era propietat de la companyia Efimar, és a dir, que era un substitut del Nadal amb royalties.
Però l’intent mai va quallar, els ciutadans han passat àmpliament d’ell i els comerciants s’han oposat sempre perquè ha donat lloc a un Nadal trist, fosc i acomplexat, perquè Colau no volia que els carrers ressaltessin amb la seva ornamentació aquesta festivitat cristiana. La comparació amb les altres ciutats europees que exhibeixen grans il·luminacions per aquestes dates ha estat un permanent motiu de discòrdia.
L’intent de substitució s’ha aplicat també en l’ambient musical de determinats espais públics, com l’esmentada plaça de Catalunya on les cançons pop substituïen les nadales.
El pràcticament obligat pessebre municipal de la Plaça de Sant Jaume, on radiquen els edificis de l’Ajuntament i la Generalitat, i és el centre històric de la ciutat, sempre ha rebut un maltractament, donant lloc a imatges que disten molt tant de la tradició com del respecte al seu significat religiós.
Està per veure que el d’aquest any recobri la bellesa i el sentit que li correspon. En tot cas, l’associació e-Cristians ja s’ha dirigit a l’alcaldessa per demanar que el pessebre municipal torni pels seus furs.
El resultat final d’aquest intent de consagrar el solstici d’hivern i d’eradicar el Nadal, després dels anys transcorreguts, ha quedat en res, perquè per aquest Nadal l’anomenat senyor “Hivern” es quedarà a casa, i la ciutat començarà a recuperar el sentit real de Nadal: la commemoració del naixement de Jesús fa més de 2.000 anys.