Els anuncis d’iniciatives per part del govern espanyol que augmenten el conflicte polític i tensen la societat es multipliquen. Ara se’n produeix una de gran abast, perquè d’aprovar-se significaria d’una manera clamorosa la sucursalització de la política.
Es tracta de legislar què només amb majoria absoluta es puguin escollir els membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Amb aquesta mesura el Poder Judicial, que en teoria és independent del polític, quedaria en mans de la majoria governamental de cada període, trencant així un equilibri, potser no totalment satisfactori, però equilibri, d’anomenar-lo per la majoria de les 3/5 parts, el que obliga a consensos amplis.
La Constitució estableix que 8 dels seus membres han de ser escollits necessàriament per les 3/5 parts, però no diu res de la dotzena restant. I és sobre aquest gruix que ara Sánchez voldria legislar. Però no és tan fàcil, perquè el Tribunal Constitucional el 1986 quan el presidia el magistrat Francisco Tomás y Valiente, va determinar que el Consell no podia quedar subordinat als altres poders de l’estat i que per tant la majoria qualificada de les 3/5 parts era en aquest sentit necessària. Aquesta sentència fa difícil que pugui prosperar la iniciativa de Sánchez. D’altra banda cal recordar la continuada polèmica de la Unió Europea amb Polònia perquè el govern legisla en termes que la Comissió considera que resten independència als jutges. Doncs bé, per una altra via, el govern espanyol que ja no té una bona qualificació des d’aquest punt de vista en el context europeu, estaria actuant de forma semblant al polonès, comportant-se com una democràcia il·liberal.
Per acabar-ho d’adobar, també ahir la Mesa del Congrés va descongelar la tramitació de la llei de l’eutanàsia pocs dies després precisament que el Comitè de Bioètica d’Espanya va adoptar per unanimitat l’acord de refusar l’actual projecte, que feia mesos que estava aparcat. Per la seva banda, la ministra Irene Montero ha anunciat una modificació de la llei de l’avortament que entre altres canvis introduiria la molt polèmica decisió de prescindir de la conformitat dels pares quan és una menor la que vol avortar. També va reiterar els seus atacs a la monarquia en una roda de premsa oficial. Dies abans el govern havia llençat el globus sonda d’augmentar l’IVA fins a un 21% per a l’escola privada i concertada així com per a la sanitat privada. Un fet que castigaria especialment la població catalana, que és on aquest sector té més gruix. Abans s’han produït les iniciatives d’una llei de memòria històrica en termes molt bel·ligerants, i una altra llei d’ensenyament que prescindeix completament del consens.
Sembla com si el govern volgués inflamar els ànims polítics i que busqués en aquesta confrontació una forma de distreure l’atenció sobre els dos focus determinats del nostre present i futur, la Covid-19 i la situació econòmica, en els quals està fracassant d’una manera escandalosa.