Aquest passat diumenge, el diari El País publicava una enquesta duta a terme per l’empresa 40bB amb una mostra de 1000 persones i un marge d’error de més-menys 3,1, que més enllà dels comentaris i titulars de l’esmentat diar,i proporcionava un perfil no massa afalagador del posicionament del nou govern que El País va passar per alt.
El perfil estilitzat que resulta de les qüestions fetes públiques respon a aquestes característiques. Els enquestats consideren que es tracta d’un govern dividit. Un 57% comparteixen aquesta posició contra el 30% que opinen que està cohesionat. Per un marge més estret, però també desfavorable, pensen que no tindrà capacitat per aprovar les mesures que proposa; un 48% contra el 39%, i també per una àmplia majoria 56%, vaticinen que serà de breu durada per només el 27% que considera el contrari. Naturalment l’enquesta permet constatar que les opinions van per barris, en el sentit que les positives corresponen al PSOE i sobretot a Podemos, que mostra un més clar entusiasme, i les negatives a càrrec del PP, Vox i Cs. Però fins i tot en aquest cas, la meitat o poc més dels votants socialistes consideren que el govern Sánchez és cohesionat i durarà, o sigui que les seves esperances tampoc són rotundament majoritàries.
També els enquestats, que en principi responen a una mostra representativa del conjunt de la població, tenen poca confiança en la capacitat d’afrontar determinats objectius. En concret només el 27% opina que podrà ajudar als joves a emancipar-se, el 30% que podrà evitar d’arribada d’una nova recessió, el 32% que resoldrà el futur de les pensions, el 33% que resoldrà el conflicte català, el 34% que millorarà la precarietat i l’atur, i el 35% que millorarà la qualitat de l’educació. Per tant, sobre aquestes importants qüestions només de l’ordre d’una tercera part de la població veu capacitat resolutiva amb el nou govern. Una mica millor és la perspectiva en relació amb el canvi climàtic, 38%, i l’acció sobre les desigualtats socials i la pobresa, 42%. Només a un punt el govern arriba al 50% en considerar que podrà aplicar mesures per afrontar les desigualtats entre homes i dones. Sumat i restat, no es pot dir que sigui un balanç triomfal de les expectatives que desperta. Aquest posicionament té una vessant positiva. Si el govern demostra una mínima capacitat realitzadora, la seva valoració pot pujar com l’escuma.