El gran enigma de la convocatòria del 10 de novembre és si l’escenari es modificarà, atorgant molts més escons a Sánchez o, pel contrari, canviarà poc. La seguretat del president en funcions, fa pensar que disposa de dades que confirmarien una millora clara dels seus resultats. Però aquí no hi ha bola màgica. Tot gira entorn a les enquestes, i elles tenen una gran dificultat en encertar-la quan, com és el cas, el que balla és el grau de participació, sobretot, si aquell no votar es distribuirà de manera regular o castigarà unes opcions polítiques més que altres. Si això segon succeís, hi ha pocs dubtes que Sánchez seria el principal damnificat. Sobre aquest punt la coincidència demoscòpica és clara: ell és el principal responsable de la repetició.
Aquests interrogants es tradueixen lògicament a les enquestes que es van fent públiques. Unes donen un resultat molt favorable al PSOE. És el cas de La Vanguardia i d’El País, que en els resultats publicats aquest diumenge, atorguen a Sánchez entre 134-132 escons. En l’altre extrem tenim dues enquestes més. Una de la web Electomania, Electopanel, que preveu una pèrdua de diputats, 115, quan ara en té 123. L’enquesta d’Ipsos feta per 20 minutos dóna un resultat semblant, 117 diputats.
Per al PP la coincidència és gran en la seva millora, ja que podria oscil·lar des dels 83 diputats d’Ipsos als 94 d’El País. En tot cas, molt per sobre dels 66 actuals.
Cs és el perdedor en totes les valoracions. Ho és moderadament a Ipsos (52 diputats, dels 57 actuals) o enregistra una gran clatellada, si la realitat s’aliniés amb la previsió d’El País, que el redueix a 34 diputats.
UP es mou amb pèrdues, encara que més moderades, en torn als 38 diputats si bé l’enquesta d’Ipsos els situa pràcticament al mateix nivell, 42 diputats, fins i tot amb possibilitat de treure’n algun més.
Finalment, Vox sembla demostrar que ha vingut per quedar-se, perquè redueix el seu número d’escons però es manté en el llindar dels 19-20.
En el cas de Catalunya no es disposen de tantes dades i les que hi ha, que responen a l’enquesta de La Vanguardia, assenyalen una reducció dels escons d’ERC de 15 a 13, i el manteniment en la xifra de 7 per a JxCat.
Amb resultats tan diferents per al PSOE, la predicció a hores d’ara és difícil, però evidentment queda marge per a futures enquestes. En tot cas, el que sí que es pot dir és que la mitjana donaria uns resultats que situarien el PSOE en el mateix lloc que a l’actualitat, 124 escons, una millora clara del PP amb 89, una reducció substancial de Cs, amb 42, i pèrdues moderades d’UP, 38, i Vox, 19.
Resultat final: un escenari per governar molt més complicat que l’actual. El PSOE ja no faria majoria amb Cs i la que podria assolir de signe relatiu amb Podemos seria més petita que l’actual. La dependència del PNB i d’ERC resultaria clara.