El Govern no pot bloquejar els ciutadans

Abans de l’estiu em van arribar diversos missatges de seguidors de Twitter denunciant que no podien seguir el perfil institucional del Govern de la Generalitat (@govern) perquè els havien bloquejat. Ja vaig escriure al respecte en aquest bloc. Torno a insistir atès que sembla que res no ha canviat.

La majoria de bloquejats reconeixien que havien fet algun comentari crític o fins i tot inconvenient, però no entenien per què algú (el community manager que ho gestiona) havia decidit bloquejar ciutadans des d’un perfil públic institucional. I sobretot, quins eren els criteris utilitzats i els límits que es podien traspassar.

He anat recopilant informació a través de la xarxa i tinc una relació de perfils que diuen que han estat bloquejats. A tall d’exemple: @srmasmas, @mucha_soledad, @kormanov, @wakefran, @yeiko_Bius, entre els que m’han fet arribar les fotos de pantalla que acrediten que el perfil de @govern els ha bloquejat.

Hom podria pensar que això no té gaire importància i que, com fem molts de nosaltres, quan algú ens falta el respecte de manera grollera (aquest és un criteri subjectiu que cadascú ha de valorar, jo de tant en tant trobo gent que m’insulta de manera original i els hi faig retuit amb algun comentari irònic), els bloquegem.

Per sí que cal recordar-ho, i és jurisprudència reiterada del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional, la llibertat d’expressió té límits, i no empara l’insult. No existeix un dret a l’insult, encara que si fem una ullada a les xarxes ens pot semblar que és el més normal del món.

Un altre tema seria quines conseqüències hauria de tenir un insult en l’àmbit sancionador. En podem parlar un altre dia. Però el que està claríssim és que una administració pública no pot “castigar” un ciutadà bloquejant el seu perfil i impedint per tant que accedeixi a un mitjà d’informació que és públic i que paguem amb els nostres impostos.

El perfil de Twitter del Govern no és un perfil personal ni particular. És una eina mitjançant la qual el Govern de la Generalitat informa els ciutadans. Compta amb més de 260.000 seguidors i se suposa que facilita informació sobre la tasca de l’executiu, tot i que de vegades cau en la temptació de convertir-se en una eina de propaganda política.

Els darrers tuits del perfil quan escric aquestes línies comenten l’ampliació dels programes d’ajuda als discapacitats o els darrers actes protocol·laris dels consellers o del president de la Generalitat. És una informació adreçada a tothom. I el perfil, pel que veig, no interacciona. Només fa algun retuit, per exemple, dels tuits del president Torra. Hi ha poca activitat els dies “normals”. Pocs comentaris, alguns d’ells per cert crítics (amb els mossos, per exemple), fregant l’insult, i poca viralització (algun “like“, algun retuit).

És a dir, que el perfil del Govern no funciona com un perfil personal o d’empresa, on es contesten els comentaris, de vegades hi ha debat, discussions, ... No és el cas. Per tant, la pregunta és: pot un perfil d’aquestes característiques vetar aquesta informació a determinades persones com a càstig pels insults o crítiques rebudes? Jo crec que la resposta és NO. És una actuació totalment arbitrària no emparada per la llei.

Per una altra banda, un dels dirigents de la formació Units per Avançar, Oriol Molins, mitjançant el mateix Twitter, em va comunicar que traslladaria la qüestió al diputat al Parlament Ramon Espadaler perquè li formulés al Govern la pregunta corresponent. Pel que em diuen, sembla que el Govern ha contestat que, en efecte, bloqueja els perfils que insulten o s’expressen amb manca de respecte cap a la institució.

I aquí arriba el segon problema. Si hem dit que el límit de la llibertat d’expressió és l’insult, és a dir, la vulneració del dret a l’honor de les persones, el Govern podria al·legar que el seu honor ha estat vulnerat per bloquejar perfils a les xarxes? La resposta torna a ser negativa.

Tant la llibertat d’expressió com el dret a l’honor són drets fonamentals individuals. Una institució pública no té llibertat d’expressió (per això no tenia sentit la polèmica dels llaços grocs a les façanes dels edificis públics) i per tant tampoc pot al·legar vulneració al dret a l’honor. I en tot cas, si considera que hi ha hagut vulneració d’aquest dret, ha d’acudir als tribunals, no actuar (no deixa de ser un “acte administratiu”) bloquejant un perfil.

Insisteixo, em sembla una qüestió molt més important del que sembla. Parlem de drets fonamentals de les persones. El Govern de la Generalitat, que sovint es queixa de la repressió i la manca de democràcia de l’Estat Espanyol, està actuant de manera profundament antidemocràtica. Hauria de corregir de manera immediata aquest capteniment, a risc que algú el pugui acabar denunciant als tribunals per vulneració de drets fonamentals i fins i tot per prevaricació, ja que està prenent decisions administratives (la gestió de les xarxes públiques està sotmesa també al Dret Administratiu i per descomptat a la Constitució i a l’Estatut d’Autonomia) clarament injustes contra les persones que, legítimament o il·legítima, discrepen del Govern.

Entrada publicada al blog Cave Canem de J.M. Silva

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.