Després de mesos i mesos de navegar sense problemes –l’IBEX menja a part- els principals mercats borsaris s’han vist sacsejats a partir d’aquest dilluns passat per la por al coronavirus. La raó és molt concreta: han arribat a la conclusió que la recuperació econòmica global post pandèmia no serà gens fàcil.
Fins ara els inversors esperaven un rebot suau de la crisi de la Covid-19, de manera que de gener a juny el mercat de Nova York va enregistrar un increment del 14%. Un dels millors resultats des del final de la dècada de 1990. Un cop més la borsa no reflectia la realitat de viure en plena pandèmia, sinó que vivia de les expectatives de futur. Però ara s’ha vist que això és molt més complexa del que es pensaven. La raó fonamental radica en dos punts: la variant delta molt més contagiosa, i l’enorme massa de persones no vacunades al món.
El resultat és que aquest dilluns es va produir una venda massiva d’accions. L’índex S&P 500 va tenir la pitjor caiguda des de maig, perdent un 2%. El DOW va caure un 2,1% i a Espanya l’IBEX va reduir-se un 2,4%, situant l’índex en 8.301 si bé els guanys de l’any continuen en positiu amb un 2,82%. Cal fer notar, però, que hi ha una gran diferència entre el comportament de l’IBEX i entre totes les altres principals places. El Dow Jones ha guanyat des de gener quasi un 11%, el NASDAQ ha guanyat un 12,89%, l’S&P 500 un 13,38% i l’EURO STOXX 50 un 10,58%. Hauríem d’anar a petar a la sempre depauperada borsa japonesa per registrar un benefici de l’any menor que l’IBEX amb un 0,76%. Per tant, la caiguda borsària espanyola per efecte de la Covid-19, si bé està en línia amb totes les altres, ho fa sobre una corba de creixement molt més plana.
La naturalesa contradictòria de la recuperació amb passos endavant i enrere crea incertesa i desmoralitza els inversors segons els analistes. No n’hi ha prou amb dir “tirem endavant” si aquest endavant de tant en tant ocasiona una caiguda important. De fet el comportament d’aquests dies passats és molt semblant al que es va produir a inicis de la pandèmia.
El resultat és que en aquests moments ingressar a borsa no està gens clar, excepte per models molt selectius de negoci, precisament aquells que han demostrat resistir bé i fins i tot prosperar durant la pandèmia.
En el cas de la borsa espanyola, que presenta un nivell com hem vist relativament baix amb molts per sota de 15 i amb rendibilitats dels dividends en molts casos per sobre del 7%, presenta un panorama lleugerament diferent.